Konuyla ilgili bir açıklama yapan TKDK İl Koordinatör Vekili İbrahim Sertaç Yılmaz, “Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme" ile “Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar" kapsamındaki projelerin destekleneceği 3. Çağrı döneminde yatırım yapmak isteyenleri kuruma beklediklerini ifade etti.

İKİ BAŞLIKTAN OLUŞUYOR

Yılmaz açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Bu çağrı dönemimiz iki başlıktan oluşuyor. Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme ile ilgili proje başvurularımız 12 Şubat 2018 tarihinde başlayacak ve 15 Mart 2018 tarihinde sona erecek. Online Proje Başvuru Sistemi ise 12 Mart 2018 tarihinde saat 21.00'da kapatılacak.

HİBE DESTEĞİ YÜZDE 55-65 ARASINDA DEĞİŞKENLİK GÖSTERİYOR

Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme alanında 87 Milyon 239 Bin 811 TL hibe verilecek ve hibe oranları % 55-65 arasında değişkenlik gösterecek. Yine bu başlık altında, Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi ve Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi ve Paketlenmesi, Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretimi, İşlenmesi ve Paketlenmesi, Zanaatkarlık ve Katma Değerli Ürün İşletmeleri, Kırsal Turizm ve Rekreasyon Faaliyetleri, Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Makine Parkları ve Yenilenebilir Enerji Yatırımlarına destek verilecek"

BAŞVURULAR 1 MART'TA BAŞLIYOR

Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar başlığı altında hazırlanacak projelerin de destekleneceğinin altını çizen Yılmaz açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu başlık altında hazırlanacak projelerin başvuruları ise 1 Mart 2018 tarihinde başlayacak, 5 Nisan 2018'de saat 18.00'de sona erecek. Online Proje Başvuru Sistemi ise 2 Nisan 2018 tarihinde saat 21.00'da kapatılacak. Son teslim tarihinden sonra yapılacak başvurular kabul edilmeyecek. Bu kapsamda hazırlanacak projelere ise 164 Milyon 706 Bin 348 TL hibe verilecek ve hibe oranı % 40-70 arasında değişecek. Bu başlık altında ise Süt Üreten Tarımsal İşletmeler, Kırmızı Et Üreten Tarımsal İşletmeler, Kanatlı Eti Üreten Tarımsal İşletmeler ve Yumurta Üreten Tarımsal İşletmelerle ilgili hazırlanan projeler kabul edilecek"

YATIRIM SÜRELERİNİN 18 AY PLANLANMASI GEREKİYOR

Üçüncü Başvuru Çağrı İlanı kapsamında hazırlanacak başvurularda yatırım sürelerinin en fazla 18 ay olarak planlanması gerektiğini aktaran Yılmaz, “Taksitlendirmenin nasıl yapılacağı ile ilgili bilgiler Başvuru Çağrı Rehberinde yer alıyor. 2014-2020 IPARD Programının güncel hali, Bakanlığımız ve Kurumumuz internet adreslerinden temin edilebilir. Başvurular hakkında detaylı bilgileri ve başvuru kurallarını içeren Başvuru Çağrı Rehberi Kurumumuzun resmi internet adresinde yer almaktadır. Ayrıca, bu başvuru çağrı döneminde Kurumumuz tarafından yapılacak ilave duyuru ve bilgilendirmeler de bu çağrı ilanı kapsamında dikkate alınmalı ve söz konusu duyuru ve bilgilendirmeler, Kurumumuzun resmi internet adresinden takip edilmelidir" şeklinde konuştu.

PROJE KABULÜ 12 ŞUBAT'TA BAŞLAYACAK

3. Çağrı döneminde 5 Bin Avro'ya kadar yüzde 55 oranında hibe desteği verileceğine dikkat çeken Yılmaz, “Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme tedbiri kapsamında tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği, süs bitkisi yetiştiriciliği, mantar, fide, fidan yetiştiriciliği, seracılık faaliyetleri, Arıcılık faaliyetleri, Zanaatkarlık ve Yöresel ürün işletmeciliği, Kırsal Turizm işletmeciliği, Su Ürünleri yetiştiriciliği, Makine Parkları Sektörü ve Yenilenebilir Enerji gibi yatırımlara destek verilecektir. Bu kapsamda proje kabulü 12 Şubat 2018 tarihinde başlayacak ve 15 Mart 2018 tarihinde sona erecektir. Bu yatırımlara 500.000 Avro'ya kadar yüzde 55 oranında hibe desteği verilecektir." açıklamasında bulundu.

42 İLE 87 MİLYON AVRO

42 il için ayrılan bütçe tutarının yaklaşık 87 Milyon Avro olduğunun altını çizen Yılmaz, Elazığ'ın miktardan en çok payı alabilmesi için mücadele vereceklerini belirtti. Yaptıkları ziyaretlerde proje tespiti yaptıklarını aktaran Yılmaz, “Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü ile beraber Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği, Arıcılık, Mantar Yetiştiriciliği ve Kırsal Turizm Faaliyetleri kapsamında kurs programları düzenleyerek başvuru sahiplerimizin hem bilinçlenmesini hem de sıralama kriterleri puanlarının yüksek olmasını amaçladık. Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına yönelik yatırımlar kapsamında ise Küçükbaş/Büyükbaş Süt-Besi işletmelerine ve Kanatlı sektörüne Bir Milyon Avro'ya kadar olan uygun harcamalara yüzde 40 ile yüzde 70 arasında hibe vereceğiz. Bu tedbir kapsamında proje kabulü 1 Mart 2018 tarihinde başlayacak ve 5 Nisan 2018 tarihinde sona erecek. Bu tedbirde 42 İl Koordinatörlüğü için ayrılan bütçe tutarı ise yaklaşık 164 Milyon Avro. Yatırımlarımız KDV den muaf yatırımlardır." dedi.

TARIMDAN HABER