Patatesteki azımsanmayacak fiyat artışının birkaç sebebi olduğunu vurgulayan Ilgın, geçen yıl Gürcistan'a yapılan patates ihracatının belli bir dönem durması, erken ekilen patateslerde çeşitli nedenlerle verim düşüklüğü olması ve geçtiğimiz yıllarda tarlada patates fiyatının 30-40 Kuruşun altında alıcı bulamaması sonucu çiftçinin patates ekiminden vazgeçmesinin bu durumun oluşmasına neden olduğunu, özellikle de Ramazan'dan önce büyük stokların yapılmasının fiyatları bu noktaya getirdiğini belirtti.

Akademik olarak da Tarım Ekonomisi alanında çalışmalar yürüten Genç Çiftçiler Derneği Başkanı Egemen Ilgın, fiyatların taze patates çıkana kadar bu seviyede gidebileceğini kaydetti. Bu tür sorunların ve fiyat dalgalanmalarının önüne geçmek için üretici ve tüketiciyi buluşturacak yöntemlerin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Ilgın, çözüm olarak da üretim planlamasını ve tarladaki ürünün aracısız olarak tüketicinin sofrasına getirebilmesini işaret etti.

Bu noktada kooperatiflere ve üretici birliklerine çok iş düştüğünün altını çizen Ilgın, bu birlikler üreticiye yol göstererek, üretimin ve fiyatın dengelenmesine büyük katkı sunacaktır çünkü her üreticinin kendi planına, değerlendirmesine göre üretim yaparak, kendi imkanı ile patatesi satması sonucu, ya ciddi üretim düşüklüğü ya da üretim fazlası oluşmakta ve bu da ürünün tarlada, depolarda kalabilme sorunu yaşanmasına eden olmaktadır. Planlama ve pazarlama sorunu aşıldığı takdirde üretici de tüketici de kazançlı çıkacaktır." dedi.

TARIMDANHABER