Başbakan Binali Yıldırım, Et ve Süt Kurumu Erzincan Tavuk Kombinasının açılışında yaptığı konuşmada, tesisin 70 milyon liraya mal olduğunu belirterek, “Geçimini tarım ve hayvancılıkla yapan vatandaşlarımız için önemli bir tesis ve proje. Sadece Erzincan'da değil çevredeki 9 ildeki tavukçuluğun gelişmesine de katkı yapacak" dedi.

KİMYASAL GÜBRE İŞİNDEN ÇIKIYORUZ

Konuşmasında hükümet olarak tarım ve hayvancılık sektörüne çok önem verdiklerini belirten Yıldırım, şimdiye kadar tarım ve hayvancılığa 90 milyar lira destek verildiğini anımsattı. Gübrede vergilerin kaldırıldığını, bundan dolayı da gübrenin yüzde 30-40 oranında ucuzladığını dile getiren Yıldırım, diğer yandan Tarım Bakanlığı'nın biyolojik gübreye yöneleceğini belirterek, “Kimyasal gübre işinden çıkarak organik gübreye geçeceğiz" dedi.

Mazotta da önemli bir indirime gidileceğini vurgulayan Yıldırım, “Çiftçiler tarlasını sürerken, deponun yarısı sizden yarısı bizden. Mazotu 1 lira yapacağım diyenlere inanmayın, hayal tacirliği yapıyorlar" diye konuştu.


7 MİLYON HEKTAR ARAZİ SULU TARIMA AÇILACAK

Bunun yanında mera ve ovaların artık boş kalmayacağını dile getiren Yıldırım, 2023'e kadar 7 milyon hektar araziyi sulu tarıma açmayı hedeflediklerini söyledi. “Tarlada ziyan olan ürün dönemi artık kapanıyor. Ürünler lisanslı depolarda saklanacak ve ne zaman para ediyorsa o zaman piyasaya sürülecek" diye konuşan Yıldırım, genç çiftçilere 30 bin liraya kadar hibe desteklerinin devam ettiğini hatırlatarak, “Bugün de 103 tane çiftçi girişimciye 614 büyük baş hibe desteği dağıtılacak" dedi.

SEKTÖRE VE BESİCİLERE HAYIRLI OLSUN

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mehmet Ünal Yılmaz, Erzincan Tavuk Kombinasının sektöre önemli katkı sağlayacağını ve bölgenin modern bir tesise kavuştuğunu söyledi. Genel Müdür Yılmaz, “Sektöre öncülük edecek modern, kapasiteli ve son teknolojiye sahip bir tesisi Erzincan ve bölgesine kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Erzincan Tavuk Kombinamızın sektörümüz ve besicilerimiz için hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

YILDA 15 BİN TON TAVUK ETİ ÜRETİLECEK

Yıllık 10 milyon adet kesim kapasitesinde inşa edilen kombinada, yıllık toplam 15.000 ton tavuk eti üretilecek olup, 79 bin 282 metrekare alan üzerinde inşa edilen Erzincan Tavuk Kombinası yaklaşık 74 milyon Türk Lirasına mal oldu.