CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, ÇAYKUR'un Katarlılara satıldığına yönelik çıkan iddialar üzerine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Gaytancıoğlu, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, şu ifadeler yer aldı:

“Geçtiğimiz günlerde Varlık Fonu'na ilk devredilen kurumlar arasında bulunan ÇAYKUR'un Katar merkezli bir fona satıldığına ilişkin haberler basında yer almıştı. Basında yer alan bu haberler hükümetçe yalanlanmış, bu defa da ÇAYKUR'un satış işleminin gerçekleşmediği ama 650 milyon dolar kredi karşılığında yüzde 70 hisselerinin 'rehin' verildiği ve bu rehinin ÇAYKUR'un kullandığı 650 milyon dolarlık bir borca karşılık olduğuna dair haberler kamuoyunda yer almaya başlamıştır.

Ekonomi Bakanı olarak, bu konuda bir açıklamada bulunup; 'Söylendiği gibi bir ortaklık veya satış planı yok. ÇAYKUR'da bildiğim kadarıyla rehin durumu yok' ifadelerini kullandınız.

Buna göre;

1. Bu konuda Ekonomi Bakanı olarak kamuoyunu aydınlatıcı bir bilgi vermeyi düşünüyor musunuz?

2. 'Söylendiği gibi bir ortaklık veya satış planı yok. ÇAYKUR'da bildiğim kadarıyla rehin durumu yok' ifadelerini kullandınız. Kamuoyu bu konuyu merakla bekliyor. ÇAYKUR'un yüzde 70 hissesi borç karşılığı Katarlılara rehin verilmiş midir?

3. Çay üreticisi Türk çayının zamanla devre dışı bırakılarak, çay piyasasının yabancı çay firmalarca işgal etmesinden büyük kaygı duymaktadır. Bu konuda aldığınız önlemler nelerdir?

Belediye Başkanına makam aracınla gazinoya gidiyorsun diyen çiftçiye 433 bin lira ceza! Belediye Başkanına makam aracınla gazinoya gidiyorsun diyen çiftçiye 433 bin lira ceza!

4. Varlık fonuna devredilen diğer kuruluşlardan rehin olarak hisseleri verilen kuruluşlar var mıdır?"