Son dönemde televizyon, radyo ve internet gibi alternatif kanallar üzerinden çeşitli firmaların yaptıkları bal satışının kamuoyunda zihin karışıklığına neden olduğunu gözlemleyen Bal Paketleyicileri, İhracatçıları ve Sanayicileri Derneği (BALDER), tüketicileri uyardı.

BALDER, baldan tam anlamıyla yararlanmak için doğal ve saf balın tercih edilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Bal paketleyicisi şirketlerin asli görevi doğal ve saf balı tüketicilere buluşturmaktadır. Ancak raflarda satışı bulunmayan, sadece televizyon, radyo ve internet gibi katalar üzerinden satışı yapılan ballar, yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından izlenemediği ve denetlenemediği için tüketiciler açısından büyük risk taşımaktadır.

Bal satın alınırken, ürün ambalajında markanın adı, balın tanımı, cinsi, içeriği, miktarı, üretim ve son kullanma tarihi ile üretici firmanın adı ve adresinin yer almasına dikkat edilmelidir. Etiketinde herhangi bir şekilde şurup adı geçen bir ürün bal olarak tanımlanamaz.

Ayrıca şeker yedirilmek suretiyle de petekli bal imal edilebilmektedir. Arıcılıkta kullanılan ilaçların peteklerde kalıntı bırakma riski yüksektir. Ayrıca her peteğin tek tek analiz edilmesi mümkün değildir”