Genel Başkan Öztürk, Toç Bir-Sen olarak; Gıda Kontrol Genel Müdürlüğünce, İl Müdürlüklerine 27 Aralık 2017 tarihinde "Aşı ücretlerinin 75 Kuruş yerine 01.01.2018 tarihinden itibaren 1 Kuruş olarak uygulanacağı"na ilişkin yazının gönderilmesinin hemen ardından başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olmak üzere Bakanlık yetkilileri ile sorunun çözümü için görüştüklerini belirterek bu sorunun henüz çözüme kavuşmamış olmasının sahada görev yapan personelde tedirginliğe yol açtığını, moral ve motivasyonun düştüğünü belirtti.

KAPSAMLI DOSYA SUNDUK

Görüşmede Bakan Fakıbaba'ya bu uygulamaya ilişkin sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin hazırladıkları kapsamlı bir dosyayı da sunduklarını hatırlatan Öztürk şunları söyledi;

“Sayın Bakanımız Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba ve bakanlığımızın bürokratlarıyla yaptığımız görüşmelerde ve sunduğumuz raporlarda, mesai mefhumu gözetmeden gece gündüz, yaz kış demeden, çalışan veteriner hekim, veteriner sağlık teknisyeni ve veteriner sağlık teknikeri kardeşlerimizin böylesi bir uygulamaya maruz kalmasının moral ve motivasyon kaybına sebep olacağını dile getirdik.

Kanun ve Yönetmelik hükümleri ile güvence altına alınmış olan “uygulama ücreti" ödemelerinin kısmen ya da tamamen kaldırılması; mücadeleyi yürüten personelin özlük haklarında kazanılmış hakların ellerinden alınması sonucunu doğuracağını belirterek çalışma barışını tesis edecek biçimde yapılacak bir uygulanmanın hem kurum hem de çalışanlar adına büyük önem arz ettiğini dile getirdik.

Sayın Bakanımız da kendisine sunduğumuz raporu titizlikle inceleyeceklerini, çalışanların herhangi bir hak kaybı yaşamaması için de bürokratları ile birlikte gerekli çalışmaları yapacaklarını belirtti.

VATANDAŞ İLE ÇALIŞAN KARŞI KARŞIYA GELİYOR

Genel Başkan Öztürk, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca yapılan "Aşı ücretlerinin 1 Kuruş olacağı" açıklamasının çalışanların el emeği ücreti sorununun yanı sıra beraberinde yeni bir sorunu daha getirdiğini belirterek;

“2018 yılı aşı programına göre şuan bazı illerde veteriner hekim, veteriner sağlık teknikeri/teknisyenleri tarafından, LSD sığır çiçek aşısı, mavi dil aşısı, agalaksia gibi ücrete tabi aşılar yapılmaktadır. Hayvan sahipleri ya da hayvan işletme sahipleri tarafından Bakanlıkça yapılan Uygulama Ücretlerinin 1 Kuruş'a düşürülmesi talimatı Aşı Bedelini kapsamadığı halde bu açıklama vatandaş tarafından yanlış anlaşılmış, ücretli olan bu aşıların dahi 1 Kuruş'a yapılacağı algısı oluşmuştur. Bu yanlış anlaşma da çiftçimiz ile çalışanımızı karşı karşıya getirmektedir" dedi.

ARAZİDE ŞUAN YAŞANAN EN BÜYÜK SORUN UYGULAMA ÜCRETLERİ

Veteriner Hekim, Veteriner Sağlık Teknikeri ve Veteriner Sağlık Teknisyenlerinin; aşı ve küpeleme işlemlerinde, uygulama (el emeği) ücretlerinde yapılan düzenlemenin uygulamasında yaşanan belirsizliğin devam ettiğini belirten Öztürk, Genel Merkez Yönetim Kurulu üyelerince Anadolu'nun tüm bölgelerinde gerçekleştirdikleri toplantılarda çalışanların kendilerine ilettiği sorunların başında uygulama ücretleri olduğunu söyleyerek bugüne kadar bu sorunun tam olarak çözüme kavuşmamasından kaynaklanan belirsizliğin çalışanlarda tedirginliğe yol açtığını, moral ve motivasyonun düşmesine sebep olduğunu, vatandaş ile Bakanlık çalışanlarının karşı karşıya geldiğini belirterek Bakan Fakıbaba'ya ve Bakanlık yetkililerine bir kez daha acil çözüm çağrısında bulundu.

Öztürk; “Sayın Bakanın çözüm odaklı yönetim anlayışı, iyi niyeti ve tecrübesiyle bu sorunun olumlu yönde, çalışanlarımızı mağdur etmeyecek bir şekilde çözüme kavuşacağına inanıyor, gerekli çalışmalarında şuan bürokratlarımız tarafından yürütüldüğünü biliyoruz. Bu sorunun çözümü için yapılan çalışmaların da biran önce nihayetlendirilerek hayata geçirilmesini bekliyoruz" dedi.

Öztürk açıklamasında bu husus çalışanlarının lehine sonuçlanıncaya kadar hem Bakanlık hem de Genel Müdürlükler nezdinde görüşmelerini sürdüreceklerini de belirtti.

TARIMDANHABER