Yeni çok sayıda AVM açılması projelerinin rantabl olmadığını açıklayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Her geçen gün AVM sayısı çığ gibi artıyor. Yeni açılacaklarla birlikte 2017 yılında sayının 450'ye ulaşması öngörülüyor. Fakat AVM'lerde yer almak isteyenlerinde masrafları ağırlaşıyor. Ağır maliyet cadde mağazacılığına hareket getiriyor" dedi.


'ESNAF DÜKKAN AÇACAK YER BULAMIYOR"

Yeni yapılacak AVM'lerin büyük metropollerde sitelerin yanına yapılmasının planlandığını, bu nedenle esnaf ve sanatkarın AVM'lerden uzak yeni dükkan açacak yer bulamadığını belirten Palandöken, "Yeni açılan AVM'lerin daha yatırım maliyetini çıkarmadan yanına birkaç yıl sonra yenileri yapılıyor. Şehrin konseptine uymayan AVM'lerin uzun süreli ve kalıcı olabilmeleri zaten mümkün değildir" dedi.

HER YERİMİZ AVM OLACAK!

2014 yılında 338 olan AVM sayısının 2015 yılı sonunda toplam alanı 10 milyon 200 bin metrekareyi aşan 361 alışveriş merkezine ulaştığını bildiren Palandöken, "Kiralanabilir alan olarak ölçülen Türkiye'nin perakende yoğunluğu ise 131 metrekare seviyesine çıktı.. Ancak Ankara 300 metrekareye yaklaşan alışveriş alanı ile şampiyonluğunu korurken 10 yeni AVM daha geliyor. Henüz alışveriş merkezi olmayan 24 şehrimizin sayısı 20'ye iniyor. Burdur, Van, Çorum ve Yozgat da ilk kez AVM ile tanışacak. Açıldığı bölgede 57 işkolundaki esnafımızı olumsuz etkileyen AVM'lere yakın esnaf ve sanatkarımız şimdiden kara kara düşünüyor" değerlendirmesinde bulundu.


KAPIDAN İÇERİ GİREN HARCAMADAN ÇIKAMIYOR!

AVM'lerin tüketim çılgınlığı yaşatarak aile bütçe açısından büyük olumsuzluklara neden olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Palandöken, “AVM'ye giren vatandaş saatlerce içeride kalıyor. Çekici satış stratejileri ile kapıdan içeri giren harcamadan çıkamıyor. Ziyaretçilerin yüzde 70'i, 50 TL ile 200 TL arasında harcama yaptığı tespit edilmiş" dedi.

ÜRETMEDEN RANT ELDE EDİYORLAR!

2014 yılında 1,7 milyar ziyaretçinin cebinden yaklaşık 90 milyar lira çıktığını anımsatan Palandöken, "Taze para yabancı sermayenin perakende piyasasına girmesinin en önemli nedeni. Bir şey üretmeden rant elde ediyorlar. Son zamanlarda AVM'ye girecek yerli markalardan istenen ağır şartlar ve yüksek masraf, onları tekrar cadde mağazacılığına yöneltti. Cadde üstünde tekrar markaları gören vatandaşımızda memnun bu durumdan" ifadelerinde bulundu.