İzmir Bölgesinde bulunan işyerlerini ziyaret ettiğini ifade eden Tarım-İş Sendikası Genel Başkanı İlhami Polat, "Koyunculuk Araştırma Enstitüsünde 87 çalışanımız var. Onların sorunlarını yerinde görmek amacıyla bugün buradayız. İşkolunda geçici işçiler konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Geçici işçilerin çalışma sürelerini 10 aya yükseltecek kararname Maliye Bakanlığında bekliyor. En kısa sürede onaylanmasını bekliyoruz. Kadrolaşma sürecinde ne yazık ki 1050 çalışanımız kadroya alınmadı. Bu mağduriyetin giderilmesini istiyoruz. KHK'deki iş kolu hükümlerinin değiştirilerek esas iş ve yardımcı işi farklılığı ortadan kaldırılmalıdır. Aksi taktirde çalışanların ücretlerinde hak kayıpları yaşayacağız. Üstelik bu arkadaşlar 2021 yılına kadar ki yapılacak toplu iş sözleşmelerinden de yararlanma olanağı bulamayacaklar" dedi.

Basının sorularını yanıtlayan İlhami Polat, "Ülkede ki işsizlik oranı 10,8 seviyelerine çıktığı bugünlerde taşeron işçilerinin kadroya alınmalarını destekliyor ve olumlu buluyoruz. Koyunculuk Araştırma Enstitüsü 20 Bin dönüm arazi de 6 Bin Hayvan yetiştiriyor. Tarımın zor günlerinde böylesine kuruluşlara sahip çıkmak zorundayız. Ülke de bulunan 51 Araştırma Enstitüsüne ülkenin büyük ihtiyacı var. Bu kuruluşlar ülkenin stratejik kurumlarıdır. Unutmamalıdır ki su ve toprak olmadan bir ülkenin var olabilmesi mümkün değildir. Koyunculuk Araştırma Enstitüsünü daha da rantabl kullanmak zorundayız. Bunun içinde modern laboratuvarlarla modernize edilmelidir. Ara eleman sıkıntısı giderilmeli, usta-çırak ilişkisi düzenlenmelidir. Çünkü insansız tarım yapılamaz" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin tarım politikaları hakkında basının sorularını yanıtlayan Tarım-İş Sendikası Genel Başkanı İlhami Polat, "Açık yüreklilikle ifade edeyim ki, ülkenin tarım politikaları ne yazık ki çökmüştür. Bakanlık tüm iyi niyetleriyle hareket etse de ithalatın önünün açılması tarımın sonunu getirmektedir. İthalatın başlamasıyla köyler tamamen boşalmaya başladı. Uygulanacak politikalarla genç nüfusun köylere geri dönmesi sağlanmalıdır. Bunun için her köye çoban istihdam edilmesini öneriyoruz. Çoban sıkıntısı giderilmelidir" değerlendirmesinde bulundu.

TARIMDANHABER