Ziraat odalarından DEDAŞ'ın uygulamalarına yönelik sert tepkilerin yer aldığı bir açıklama geldi. 27 Mayıs'tan buyana desteklemeleri bloke olan çiftçilerin sorunlarının çözülmesi gerektiği çağrısında bulunan ziraat odaları başkanları DEDAŞ'ın uygulamalarına yeter dedi. Yapılan toplantı sonrası gerçekleşen basın açıklaması ile DEDAŞ'ın uygulamalarına dayanak olan ilgili Bakanlar Kurulu kararının geri çekilerek, çiftçi desteklemeleri üzerindeki banka blokelerinin kaldırılması istendi.

FİYATLANDIRMADA ADALET İSTEDİLER

Açıklamaya Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, Şanlıurfa Ziraat Odası Meclis Başkanı Ali Kaya, Siverek Ziraat Odası Başkanı Cuma Polatoğlu, Halfeti Ziraat Odası Başkanı Hasari Baysöz, Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar Bozova Ziraat Odası Başkanı Suphi Aksoy, Birecik Ziraat Odası Başkanı Abdül Celil Arıcı, Akçakale Ziraat Odası Başkanı Hamdin Yılmaz ve Harran Ziraat Odası Başkanı Mahmut Özyavuz katıldı. Açıklamayı yapan Hilvan Ziraat Odası Başkanı ve Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hikmet İpar, DEDAŞ'ın elektrik fiyatlandırmalarında adil ve eşit olmasını, ilgili bakanlar kurulu kararının geri çekilerek, çiftçilerin bloke edilen destekleme ödemelerinin serbest bırakılmasını istedi.

HIRSIZLIK SUÇLAMASI!

DEDAŞ'ın hala çiftçiyi hırsızlıkla suçlamasına tepki gösteren İpar, 'asıl hırsız DEDAŞ'ın kendisidir' dedi.

8 ziraat odası başkanı ve yetkililerinin bir araya gelerek yaptığı basın açıklamasında şu sözlere yer verildi;

"Geçtiğimiz yıldan buyana Urfa'da yaşanan elektrik sorunu ile yaptığımız mücadeleler şu ana kadar her hangi bir sonuç vermemiştir. Dolayısıyla bir kez daha bu sorunu gündeme taşımak adına basın açıklaması yapma mecburiyetinde kaldık. Türkiye Pamuğunun yüzde 42'ni üreten ilimizde bugün yaşadığımız elektrik sıkıntısı hat safhaya ulaşmış vatandaşımızı ve çiftçimizi çileden çıkarır duruma getirmiştir.

Geçtiğimiz yıldan buyana çiftçilerimiz düzenli olarak enerji bedellerini ödemekte ve her hangi bir kaçak kullanımı yaşanmamaktadır. Ancak buna karşılık bakanlar kurulundan çıkan haksız bir karara istinaden Dicle EPSAŞ Genel Müdürlüğü çiftçilerimizin destekleme hesaplarına koyduğu bloke ile çiftçilerimizin paralarını aylar sonra almasına ve DEDAŞ kapılarında perişanlık çekmesine sebebiyet vermiştir. Bu durumda çiftçilerimiz borcunu ödemek istemesine rağmen çektiği çile ve sıkıntıdan sonra sözleştiği borçlularına karşı güvensiz duruma düşmekte ve kısa süreli faizli borç altına girmektedir. Bunun yanında sulama birliklerine üye olan çiftçilerimizin bağlı oldukları birliğe elektrik bedellerini ödemelerine rağmen desteklemelerine bloke konulmuş. DEDAŞ bu uygulaması ile tahsilatını yapmak için güçsüzü bile mağdur etmekten çekinmemiştir. DEDAŞ halen çiftçimize hırsız gözü ile bakmakta asıl hırssızlığı bu uygulaması ile kendisinin yaptığının farkında olmamaktadır.

2013'te uygulanan trafo bazlı enerji bedelinin 2014'te de aynı şekilde ödenmesini talep etmemize rağmen. Bu talebimiz karşılanmamış ve aynı uygulamanın Urfa dışındaki illerde gerçekleştiği görülmektedir. Bu illerde farklı yöntemler farklı tarifeler uygulanmakta ve bu anayasanın eşitlik ilkesini ihlal etmek anlamındadır.

Geçtiğimiz pamuk sezonunda DEDAŞ'ın elektrik kesintilerinden dolayı Şanlıurfa pamuğuna büyük darbe vurulduğu gibi aynı kesintiler halen devam etmektedir. Bakanlar Kurulu kararıyla yüzde yüz bir tahsilat şansına sahip olan DEDAŞ halen bu kesintileri kaçak kullanım veya tahsilat yetersizliği bahanesi ile devam ettirmekte ve ürünlerimizde büyük hasarlar meydana getirmektedir.

DÜNYANIN EN PAHALI ENERJİSİNİ KULLANIYORUZ

Dünyanın en pahalı enerjisini kullanan çiftçiklerimiz bütün bu haksız uygulamalara rağmen inadına üretimine devam edip ülke ekonomisine katkı sağlamakta ve büyük bir istihdam yaratmaktadır. Bunca fedakarlıktan kaçınmayan çiftçilerimizin devlet eliyle özel bir şirkete ezdirilmesi kabul edilemez bir hal almıştır. Bu uygulamaya derhal son verilmeli, elektrik dağıtım işletmesinin devlet eliyle yapılması ve tarımsal sulamadaki harcanan elektrik tüketimine farklı bir tarife getirilerek ucuzlatılması gerekmektedir.

Bu konuyu tüm halkımızla paylaşıyoruz."