Ziraat Bankası ile Milli Gazete arasındaki 'faiz' tartışması devam ediyor. Bilindiği üzere Ziraat Bankası'nın geçtiğimiz Aralık ayında Tarım Kredi'ye kullandırdığı kredilerin faiz oranlarını artırdığı ortaya çıkmıştı. Milli Gazete, bu faiz artışını; 'Ziraat'in Reklam Masrafı Çiftçiden' başlığı ile haber yapmıştı. Ziraat Bankası, bu habere düzeltme metni göndermişti. Düzeltme metnine; 'Çiftçinin faizi ticari sırra takıldı!' başlığı ile cevap veren gazete haberinin arkasında durmuştu. Ziraat Bankası, bu habere de düzeltme metni gönderdi. Ancak yine gazete haberinin arkasında durdu.

Bugün Milli Gazete'de yayınlanan 'faiz artışı' ile ilgili üçüncü haber şöyle...

'Ziraat'in Reklam Masrafı Çiftçiden' haberimize Ziraat Bankası'ndan ikinci düzeltme metni gönderildi. Ancak Banka, birinci düzeltme metninde olduğu gibi ikinci düzeltme metninde de 1 milyon 100 bin çiftçinin ortağı olduğu Tarım Kredi'ye kullandırdığı kredi faizlerinde yaptığı artışı yine yalanlayamadı.

ZİRAAT, TARIM KREDİ'YE TARIMSAL KREDİ VERMİYOR!

Haberimiz yalanlanamazken faiz haberinde ikinci bir skandal yaşandı. Çiftçi Bankası olarak bilinen Ziraat Bankası'nın, 1 milyon 100 bin çiftçinin ortağı olduğu Tarım Kredi'ye tarımsal kredi kapsamında kredi vermediği ortaya çıktı. Ziraat Bankası, geçtiğimiz Aralık ayında Tarım Kredi'ye verilen kredilerin faizlerinde yaptığı artışla ilgili olarak gazetemize ikinci düzeltme metni gönderdi. İlk düzeltme metninde, Tarım Kredi'ye kullandırılan kredinin faiz oranlarını 'müşteri sırının ifşası' gerekçesiyle açıklanamayacağı belirtilirken, ikinci düzeltme metninde ise Tarım Kredi'ye tarımsal kredi kapsamında kredi verilmediği savunuldu. Bundan dolayı da dolaylı yoldan buradaki faiz artışının çiftçiyi ilgilendirmediği anlatılmaya çalışıldı. Düzeltme metninde, Tarım Kredi ile yapılan anlaşma gereği kullandırılan kredinin faiz oranının yine ilgili kanun gereği açıklanamayacağı belirtilirken, faiz oranında ise bir artışa gidilmediği bilgisi verilmedi.

TARIM KREDİ'Yİ ZİRAAT BANKASI FONLUYOR

Bilindiği üzere Tarım Kredi'nin, 16 bölge birliği, bin 625 birim kooperatifi, 188 hizmet bürosu ile 1 milyon 100 bin çiftçi ortağı bulunuyor. Tarım Kredi, 1 milyon 100 bin çiftçi ortağının tarımsal girdi ve kredi ihtiyacını ise kendi öz kaynakları ve Ziraat Bankası'ndan aldığı kredi ile sağlıyor. Yani Ziraat Bankası, Tarım Kredi'yi fonlayan en önemli bankaların başında geliyor.

FAİZ LOBİSİNDEN 'MERKEZ' ETKİLENMEMİŞTİ

Ziraat Bankası da geçtiğimiz Aralık ayında yaptığı faiz artışı ile Tarım Kredi'nin fonlama maliyetlerini yükseltmişti. Ziraat Bankası'nın, bu faiz artışını da faiz lobisinin bütün baskılarına rağmen Merkez Bankası'nın faizleri artırmadığı bir dönemde yapması dikkat çekmişti.

BU 'SAVUNMA' DİKKAT ÇEKTİ

Diğer yandan ikinci düzeltme metninde, Ziraat Bankası'ndan Tarım Kredi'ye kullandırılan kredinin, tarımsal kredi olarak değil de ticari kredi olarak değerlendirilmesi dikkat çekti. Yapılan bu açıklamaya göre Ziraat Bankası'nın, Tarım Kredi'yi bir çiftçi kuruluşu olarak değerlendirmediği anlaşılıyor. Konuyla ilgili olarak düzeltme metnindeki şu ifadeler dikkat çekti: “Daha önceki tekzip talebimizde de belirtildiği üzere TKK Merkez Birliği'ne Bankamız ticari faaliyetleri kapsamında rekabetçi Pazar şartlarına uygun şekilde kredi verilmekte olup bu kredinin yazınıza konu edilen Bankamızın kullandırdığı tarımsal kredi faiz oranlarıyla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır"

FAİZ ARTIŞI YAPMADIK DİYEMİYORLAR

'Ziraat'in reklam masrafı çiftçiden' haberimize gönderilen düzeltme metni üzerine yapılan, 'Çiftçinin faizi ticari sırra takıldı!' haberlerine de düzeltme metni gönderildi. Ancak her iki metinde de Ziraat Bankası'nın Tarım Kredi'ye kullandırdığı kredinin faizlerinde yaptığı artışı yalanlayamaması dikkat çekti.