Gazeteciler kaliteli zeytinyağının şifrelerini çözdü. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi ve Zeytindostu Derneği işbirliğinde 'Zeytinyağı Tadım Eğitimi' düzenlendi. Eğitimde, basın mensupları kaliteli zeytinyağında bulunması gereken ve bulunmaması gereken özellikler hakkında bilgilendi.

Ege İhracatçı Birlikleri'nde düzenlenen 'Zeytinyağı Tadım Eğitimi'nde; Zeytindostu Derneği Tadım Eğitimleri Koordinatörü Birsen Pehlivan, Zeytindostu Derneği Genel Sekreteri Tadım Panelisti Atilla Totoş, Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Bozkurt ve Zeytindostu Derneği Denetim Kurulu Üyesi ve Tadım Panelisti Müge Nebioğlu basın mensuplarına eğitim verdi.

Gazetecilerin yaptıkları haberlerle kamuoyunu bilgilendirme görevini yerine getirdiğine işaret eden Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, basın çalışanlarıyla benzer işbirliklerini sürdürmek istediklerini kaydetti.

TÜRKİYE İHRACAT PAZARLARINI KAYBEDİYOR!

Türkiye'nin 2012/13 sezonunda 28 bin tonu kutulu 92 bin ton, 2013/14 sezonunda 22 bin tonu kutulu 24 bin ton, 2014/15 sezonunda ise 12 bin ton'u kutulu 14 bin ton zeytinyağı ihraç ettiğini anlatan Renklidağ, "Bu yıl Türkiye'de zeytinyağı fiyatlarının yüksekliğinden dolayı ihracatımız 5 bin tonu geçmez. Türkiye, zeytinyağında kapalı bir ekonomi konumunda. Türk ihracatçısı son yıllarda pazarlarını kaybediyor. Türkiye'de 4 sene sonra 400 bin ton zeytinyağı 800 bin ton yemeklik zeytin olacak. Bu şartlarda 2023 ihracat hedeflerinden hızla uzaklaşıyoruz" dedi.

Eğitime katılan basın mensupları sertifikalarını Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ'ın elinden aldı.

Zeytindostu Derneği Tadım Eğitimleri Koordinatörü Birsen Pehlivan, zeytinyağının taze kesilmiş çim gibi kokması gerektiğini, zeytinyağının olumlu özelliklerinin meyvemsilik, acılık ve yakıcılık olduğunu, kusursuz zeytinyağının kusursuz zeytinden olduğunu kaydetti. Pehlivan, zeytinyağında kusurları ise, Kızışma/çamurumsu tortu, küflü/rutubetli/topraksı yapı, şarabımsı/sirkemsi/asidik-ekşimsi/don vuruğu ve ransid olarak özetledi.