Bitki Koruma Ürünleri Daire Başkanı Dr.Yunus Bayram, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Bitki Koruma Ürünleri Sektör Toplantısı"nda konuştu.

Tarımın ülke ekonomisine katkısının çok önemli olduğunu kaydeden Bayram, tarımsal ürünlerin verim ve kalitesini arttırmak için modern tarım tekniklerinin ve girdilerin kullanımının şart olduğuna, bu girdilerden birinin de zararlı organizma kontrolünde kullanılan bitki koruma ürünleri olduğuna dikkat çekti. Bitki koruma ürünleri bitkiyi hastalık ve zararlılardan koruyabilmesi ve kaliteli üretimi güvence altına alması amacıyla 1940'lı yıllardan beri uygulanmakta olduğunu belirten Bayram, uygun koşullarda ve öneriler doğrultusunda kullanılırsa üreticiye yüksek kazanç sağladığı gibi ürünün hasat süresi, miktarı ve muhafaza süresinin de uzamasını sağladığını kaydetti.

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜ KULLANIMI KAÇINILMAZDIR

Türkiye'de tarıma yapılan kültür bitkilerine arız olan 550 civarında zararlı organizma olduğunu aktaran Bayram, yeterli mücadele yapılaması halinde üretimde yüzde 60'lara varana kayıplara yaşanabileceğini, bu nedenle bitki koruma ürünlerinin kullanımının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Bayram şöyle devam etti; " Dünyada 3.3 milyon ton bitki koruma ürünü üretilmekte olup satış değeri 40-50 milyar dolardır. Türkiye'de ortalama 40 bin ton tüketilirken bunun parasal değeri 1.1 milyar Türk Lirasıdır"

BİYOLOJİK VE BİYOTEKNİK MÜCADELEYİ DESTEKLİYORUZ

Bitki koruma ürünlerinin yoğun ve bilinçsiz kullanımında insan ve çevre sağlığını olumsuz etkileri olduğuna ve tüketicilerin konuyla ilgili kaygı duyduğuna dikkat çeken Bayram bu noktada entegre mücadele, biyolojik ve biyoteknik mücadele uygulamalarının Bakanlıkça desteklendiğini vurguladı.

Tüketici sağlığının korunması, ihracatın artarak sürebilmesi için gelişmiş ülke standartlarında üretim yapılmasının kaçınılmaz olduğuna vurgu yapan Bayram, emsale göre ruhsatlandırma konusunda kriterlerin yeniden gözden geçirildiğini ve ruhsat yönetmeliğindeki yenileme çalışmalarının devam ettiğini aktardı.

TEK PENCERE SİSTEMİ İLE İTHALAT İŞLEMLERİ KISALDI

Bakanlık olarak sektöre nasıl kaliteli, şeffaf, hızlı, etkili biçimde hizmet edebilecekleri ile ilgili çaba içerisinde olduklarını kaydeden Bayram; " Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı programını 2014 sonu itibariyle erişime açtık. Bu yıl Mart ayında ithalatta belge kontrollerinin elektronik ortamda yapıldığı, işleme sürelerinin kısaldığı Bitki Koruma Ürünleri ve Hammaddeleri İthalatında Tek Pencere Sistemi hayata geçirildi. Daha önce var olan üç yönetmelik tek bir çatı altında güncelleştirilerek birleştirildi" diye konuştu.

Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi, Uygulanması ve Kayıt İşlemleri Hakkındaki Yönetmelikle pek çok yeniliğin getirildiğini aktaran Bayram; yetkili bitki koruma ofislerinin öneri, reçetelendirme, satış ve uygulama yetkisinin bulunduğunu ve yaygınlaştırılmasının firmaların da menfaatine olduğunu kaydetti.

PESTİSİTLERLE İLGİLİ RİSKLERİ BİRLİKTE YÖNETMELİYİZ

Sektördeki dağınık yapı nedeniyle medyada yer alan spekülatif haberlerin savunmasında yetersiz kalındığına işaret eden Bayram; "Oysa pestisitlerle ilgili riskleri birlikte yönetmeli ve sorumluluğu birlikte paylaşmalıyız" dedi.

Resmi kayıtlara göre 3 bin 347 adedi imal ve 2 bin 700 adedi ithal olmak üzere toplam 6 bin 47 bitki koruma ürünü bulunduğunu belirten Bayram, ruhsatlı ürünlerin veri tabanında yayımlandığını söyledi.

AMBALAJ ATIKLARI İÇİN DEPOLAMA ALANLARI OLUŞTURMALIYIZ

Bitki koruma ürünleri ambalaj atıklarının çevreye verdiği zarara dikkat çeken Bayram, Kumluca ilçesinde bunun güzel bir örneğinin gerçekleştiğine bunun yaygınlaşması için, üretim ve satışın fazla olduğu yerlerde dolum tesisleri yapılarak, ambalaj atıklarının depolanabileceği alanlar oluşturulması noktasında firmaların taşın altına elini koyması gerektiğine işaret etti.

İki gün sürecek bilgilendirme toplantısında bitki koruma ürünleri ile ilgili mevzuat çalışmaları, ruhsatlandırma işlemleri, etiketleme, ambalajlama ve raf ömrü ile ilgili hususlar, turunçgillerde yan etki denemeleri, pestisit kalıntı limitleri, piyasa kontrolleri, üretim izni, ithalat ve satış işlemleri konuları masaya yatırılacak.

Toplantıya Tarım İlaçları Sanayici, İthalatçı ve Temsilcileri Derneği (TİSİT) ve Zirai Mücadele İlaçları Üreticileri Derneği (ZİMİT) yetkilileri ve 100'e yakın firma temsilcisi katıldı.