Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) bünyesinde yürütülen çalışmalar konusunda bilgi veren yetkililer beyaz baş lahananın kışlık sebzeler içerisinde en çok tüketilen sebze türlerinden birisi olduğunu ve ülkemizdeki toplam üretimin %20'sinin Bafra Ovası'nda yapıldığını bildirdi. Bölgenin en önemli ürünlerinden biri olan lahanada yerli hibrit çeşit ıslahına yönelik çalışma yapan tek kurumun ise Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü olduğu belirtildi.

TAGEM yetkililerine göre, kendi imkânlarımızı kullanılarak ürettiğimiz hibrit çeşitler hastalık, zararlılara ve çatlamaya dayanıklı özellikleri nedeniyle ıslah edildi. Üretimde kullanılan hibrit lahana çeşitlerinin tohumlarının tamamı yurt dışından ithal ediliyordu. Buna rağmen ülkemizde lahanada yerli hibrit çeşit ıslahı yapan özel sektör henüz bulunmuyor.

Avrupa'da yıllar öncesine dayanan hibrit çeşitleri çalışmaları Türkiye'de çok yeni. Yerli sebze üretim oranlarının arttırılması amacıyla TAGEM bu alandaki çalışmalarına 1980 yılında başlamıştı.