Dünya gazetesi tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, yem ve gübrede KDV'nin yüzde 1'e indirilmesinin ardından bazı firmaların ürünlerinde fiyat artışlarına gittiğine dikkat çekerek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'nı bu konuda göreve çağırdı. Yapılan vergi indiriminden dolayı devletin 2 milyar lira bir vergiden vazgeçtiğine vurgu yapan Yıldırım, bu kaynağın da çiftçiye değil gübre ve yem üreticilerine gitme tehlikesinin bulunduğunun altını çizdi. Yıldırım, bu tehlikeden dolayı hükümetin yakın zamanda sistemde yeniden değişikliğe gitmek zorunda kalacağını iddia etti.

KDV İNMEDEN FİYATLARI ARTIRDILAR

Yıldırım, dünkü yazısında konuyla ilgili olarak şunları kaydetti: “Gübre ve yem sanayicileri bu KDV indirimini fiyata yansıtırlarsa gübre ve yem fiyatı ucuzlar. Çiftçi de bundan yararlanmış olur. Ancak daha karar alınmadan ve karar açıklandıktan sonra bazı yem ve gübre firmalarının ürünlerine zam yaptıkları çiftçiler tarafından dile getiriliyor.

2 MİLYAR LİRA ÇİFTÇİYE DEĞİL SANAYİCİYE Mİ GİDECEK?

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı'nın bu konuda çok sıkı denetim yapmaları gerekiyor. Yapılan hesaplamalara göre, yapılan vergi indirimi ile devlet 2 milyar lira düzeyinde bir vergiden vazgeçmiş oluyor. Bu kaynak çiftçiye değil, gübre ve yem üreticilerine, aracılara giderse çiftçiye ve tarımsal üretime hiçbir katkısı olmayacak.

KDV DOĞRUDAN ÇİFTÇİYE VERİLMELİYDİ

Daha önce de yazdığımız gibi, burada yapılması gereken doğrudan çiftçiye ödenecek bir destek olmalıydı. Devlet çiftçiye her yıl gübre ve yem desteği veriyor. KDV oranı kadar bir destek artışı yapılsaydı çiftçi doğrudan yararlanmış olurdu. Şimdiki düzenleme ile çiftçinin bundan yararlanması çok zor. Göreceksiniz yakın zamanda sistemde yeniden değişikliğe gitmek zorunda kalınacak"

SÜT SANAYİCİSİ DE DURDUK YERDE FİYATLARI DÜŞÜRDÜ

Yıldırım, yazısında süt üreticilerinin yaşadıkları sıkıntılara da dikkat çekerek, yeni yılla birlikte bazı firmaların üreticiye belirlenen fiyatların altında ödeme yaptıklarını dile getirdi. Türkiye'de çiğ süt referans fiyatının Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlendiğini anımsatan Yıldırım, kararlarda sanayicinin etkili olduğu bu konseyin, 2016 yılının ilk 6 ayı için alınan fiyat kararına uymadığının altını çizdi.

“Temmuz 2014'ten bu yana çiğ sütün litre başına referans fiyatı 1 lira 15 kuruş. Ulusal Süt Konseyi 2016 yılının ilk 6 aylık döneminde de bu fiyatın korunması yani 1 Temmuz 2016'ya kadar fiyatın 1 lira 15 kuruş olmasını kararlaştırdı" diyen Yıldırım, şunları kaydetti:

BAKANLIK PRİMİ ARTIRDI SANAYİCİ FİYATLARI DÜŞÜRDÜ

“Ancak, daha bir hafta geçmeden bazı süt sanayicileri Aralık 2015 ödemelerini yaparken fiyatı 3 kuruş düşürerek ödeme yaptı. Ocak ayı için de 3 ile 5 kuruşluk indirim uygulayacaklarını bildirdiler.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, göreve geldikten sonra sektör temsilcileriyle yaptığı toplantıda çiğ süt fiyatının 2014 Temmuz'undan bu yana artmaması nedeniyle Ekim, Kasım, Aralık dönemi için çiğ süt primini 7 kuruştan 9 kuruşa çıkardıklarını açıklamıştı. Bazı sanayicilerin çiğ süt alım fiyatını 5 kuruş düşürmesiyle Bakan'ın verdiği prim fazlasıyla doğrudan sanayiciye gitti.

Özetle, Türkiye'de çiftçi lehine alındığı söylenen kararlar, vergi indirimleri, destekleme primleri ne yazık ki çiftçiye ulaşmadan başkaları tarafından gasp ediliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının buna dur demesi gerekiyor"