İzmir Ticaret Borsası, İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Manisa ve Alaşehir Ticaret Borsalarının desteği ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bağcılık Araştırma Enstitüsü ile İzmir Tarım İl Müdürlüğü'nün katkısıyla 20 Temmuz-05 Ağustos 2015 tarihleri arasında bağ alanlarında yapılan incelemeler sonucunda hazırlanan '2015-2016 Sezonu Ege Bölgesi Çekirdeksiz Kuru Üzüm Rekolte Tahmini' çalışmasına göre, hava şartlarının normal devam etmesi durumunda, bu sezon Ege'deki 1 milyon 408 dekar bağ sahasından 196 bin 109 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm üretileceği ve hasadın bu ayın ortalarında başlayacağı tahmin edildi. Teknik heyet, bu üretim döneminde yaşanan iklimsel sorunlar ve verimin dalgalı olması nedeniyle, 10- 15 gün içinde daha küçük bir heyetle ikinci kez sorunlu bölgelerin gezilerek daha net rekolte ve kalite tahmin sonucuna ulaşılmasına karar verdi.

Dünya gazetesinden Sedat Alp'in haberine göre, İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Salonu'nda yapılan basın toplantısı ile rekolte tahmin sonuçlarını açıklayan İTB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincirlioğlu, geçen yıl çekirdeksiz üzümün rekoltesinin çok düşük bir sapma ile 328 bin ton olarak tahmin edildiğini hatırlatarak, “Mart ve nisan aylarında yaşanan don ve dolunun etkisiyle bu sezonki üretim miktarının bir önceki sezonun üretim miktarına göre yaklaşık 39-40 azalacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Zincirlioğlu, 1 Ağustos itibariyle 240 bin ton karşılığında 430 milyon dolar değerinde kuru üzüm ihraç edildiğini, ortalama ihraç fiyatının kilogramda 1.79 dolar olduğunu belirtti. Kuru üzümün yüzde 85'inin ihracata gittiğine dikkat çeken Zincirlioğlu, Türk üzümünün küresel piyasalardaki rakipler karşısında rekabet gücünü yitirmemesi için üretici, ihracatçı ve tüccarın dayanışma içinde olması gerektiğini savundu.

200 bin ton rekolte herkesi mutlu eder

Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep ise, Türkiye'den 2 yıl önce tonu 2 bin 500-3 bin dolara ihraç edilen kuru üzümün, bu yıl kaybedilen pazarları yeniden kazanmak için, bin 600 dolara düştüğüne dikkat çekerek, “ Bu kayıptan üretici, tüccar ve ihracatçı da etkilendi. Biz bu yıl hava şartlarının etkisinin daha iyi anlaşılması için iki aşamalı gözlem yapalım dedik. Doğru strateji ile hem ihracat artışı, hem Türkiye'nin ürünü uluslararası üzüm endüstrisindeki yeri kalıcı olsun" diye konuştu.

Celep, rekolte düşüşünün ürünün fiyatına yansıdığını, 200 bin ton rekoltenin her kesimi mutlu edeceğini belirterek, “Tonu 3 bin 500 TL olan ürün şu anda 5 bin-5 bin 500 seviyesinde işlem görüyor. Fiyatta oluşan yüzde 60-70 farkla zaten risk satın alındı. Türk üzümü bu seviyede ihraç edilirse çok mutlu olacağız. Çiftçi de bu seviyede ürünü satarsa mutlu olacaktır" diye konuştu.

Bu yıl alkol endüstrisinin de taze üzüm şansı azaldığı için kuru üzüm talebinin artacağını öngördüklerini vurgulayan Celep, “Bu da arz-talep dengesini etkileyecek bir durum" dedi.

İran uluslararası pazarda bizi zorlayacak

Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, İran ve Mısır'ın da gelecekte tarım ürünlerinde Türkiye'nin ciddi rakipleri olacağını, bu nedenle ürünlerde oluşan fiyat dalgalanmasının Türk tarımının aleyhine bir durum oluşturacağına dikkat çekerek, şunları söyledi: “ Bizim kalitede devamlılığı sağlayıp heryıl 250 bin ton Türk üzümünü ihraç etmeliyiz. İran, amborgo kalktıktan sonra daha büyük rakip olacaktır. Biz bunun etkilerini şimdi cılız hissediyoruz ama inanıyorum ki 31 Aralık 2015 itibariyle İran uluslararası pazarlarda gıda ve sanayi ürünlerinde bizi zorlayacaktır."