CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu, geçtiğimiz ay düzenlediği basın toplantılarında ve TBMM'de verdiği soru önergesinde 'in ithalatındaki vurgunu' gündeme taşımış ve kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı.

Bosna Hersek'ten yapılan ve 17 kat artan un ithalatını gündeme taşıyan Gaytancıoğlu Macaristan, Hollanda, Sırbistan ve Slovakya'daki bazı firmaların Bosna Hersek kanalıyla Gümrük Vergisi ödemeden Türkiye'ye un getirdiklerini ve haksız kazanç sağladıkları iddialarını gündeme taşıyarak söz konusu firmaların isimlerini Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi'ye sormuştu.

Bakan Tüfenkçi'nin vekil Gaytancıoğlu'na verdiği cevapta Bosna Hersek'ten yapılan un ithalat rakamları bilgisi verilirken, bu ithalatı yapan firmaların ismi yer almadı. Gaytancıoğlu ise bu duruma tepki göstererek, şunları kaydetti:

BAKAN AÇIKLAMAZSA BEN AÇIKLAYACAĞIM!

"Sayın Bakan un ithalatını yapan firmaların adını iş sırrı olduğu gerekçesiyle açıklayamayacağını söylüyor. Bosna Hersek üzerinden çevre ülkelerden gelen un Gümrük Vergisi ödenmeden Türkiye'ye geliyor, bizim sanayicimiz ve çiftçimiz mağdur oluyor, Bakan ithalat rakamlarını veriyor ama firmaların adını söylemiyor. Ama ben bu firmalara ulaştım. Sayın Bakana çağrı yapıyorum. Yasal bir ithalat var diyorsunuz ama ithalat yapan firmaları açıklamıyorsunuz. O firmaların isimleri bende var. Eğer siz açıklamazsanız ben açıklayacağım. Bakalım bu firmaların arkasından kim çıkacak" dedi.

Gaytancıoğlu konuyla ilgili Türkiye'deki un fabrikalarının 1 lira 10 kuruşa mal ettiği unun 96 kuruştan gelmesinin un sanayisini ve çiftçilerimizi olumsuz etkilediğini tüm detayları ile açıklamıştı.