Çoğu sektörde olduğu gibi un sektöründe de akıl tutulmasının ve fahiş fiyat arttırımının önüne geçilemiyor. Un fiyatları ile Kurban Bayramı'ndan sonra yine oynandı. Una zam üstüne zam yapıldı.

Merhaba Haber'den Emre Özgül'in haberine göre, 50 kiloluk çuvalı 85 liradan satılan pastalık ve böreklik unun yeni çuval fiyatı 130 TL'yi devirdi. Son zamlarla birlikte un fiyatlarında yüzde 50'lik bir artış oldu.

Gıda işletme sahipleri, bayramdan önce verdikleri siparişleri, piyasadaki bilinmezlikten dolayı hala temin edemediklerini aktardı. Ayrıca Ambalajcılar Euro, çuvalcılar da Dolar üzerinden satış yapma kararı aldı.

Bazı un sanayicileri ise bu zamların kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti. Girdi maliyetlerinin sürekli arttığını söyleyen un sanayicileri; elektriğe yapılan yüzde 14'lük zammın, mazot maliyetlerindeki sürekli artışın, buğdaydaki verim ve kalite düşüklüğünün hepsinin zamma birer gerekçe olduğunu da aktardı. Gözler bir kez daha ekmekçilere, yufkaçılara, kadayıfçılara ve simitçilere çevrildi.

Vatandaşın aklında "Bu ürünlere yeniden bir zam daha yapılacak mı?" soruları dolaşmaya başladı. Konya'nın tanınmış tatlıcılarından biri, "Bir kaç gün önce 50 kiloluk unun çuvalını 90 liraya almıştık. Yakın zamanda gittim 128 lira fiyat çektiler. El insaf. 95 liraya aldığımız ayçiçek yağı 125 lira oldu. Yumurta fiyatları 2 kat arttı. 148 liraya aldığımız şeker, 175 lira oldu. Piyasada çok büyük şaşkınlık var" dedi. Ekmeklik un fiyatlarında ise afaki bir artışın olmadığı bazı sanayiciler tarafından dile getirildi.

GİRDİ FAZLA FAKAT ÇOK ARTIŞ YAPMADIK

Orta Anadolu Un Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aydınalp, buğdayın ana hammadde olduğunu aktardı. Sanayicilerin pazarlama, dağıtım masraflarının arttığını, enerjiye son zamlar ile birlikte yüzde 30 zam geldiğini, orta üstü buğday satışı yapıldığını ve buğdayın yüzde 50'sinin ise ithal edildiğini kaydeden Aydınalp, son 6 ayda doların yüzde 40 civarında artışa geçtiğini ifade etti.

Ambalajcıların Euro üzerinden, çuvalcıların da dolar üzerinden satış yapma kararı aldığını konuşmalarına ekleyen Aydınalp, "Bakanlığa artışlar ile ilgili rapor verdik. 1. aydan, 7. aya kadar artışları bakanlığa teslim ettik. Girdilerimizin yüzde 30 artmasına rağmen, şu son yapılan 2 zamdan önce bizde sadece yüzde 17 civarında bir artış yaşandı. Biz, ürünleri veresiye satıyoruz. Piyasa riskimiz artıyor. Bugünler, iyi günler gibi gözüküyor" şeklinde konuştu.

KİM NE FİYAT TUTTURDUYSA ONA SATIYOR

"Artışların, sanayiciler ile ilgisi yok" diyen Aydınalp, daha sonra şunları kaydetti: "Ekmeklik buğdayın çuval fiyatı 80 ile 100 lira arasında değişiyor. Vadeli mal alan ödeme yapmayanlar var. Bunları fırsat bilenler de neye tutturuyorlarsa o fiyata bir satış yapıyorlar. Aydınalp Un da 87 liraya her zaman un var. Akşama ekmek çıkaramayacak un olmayanlar var, bunlar günü kurtarmanın derdinde. Aracılar, pahalıya satış yapıyor. Sıkıntının olduğu bir gerçek fakat herkes devletinin ve milletinin yanında olmalıdır. Üreticilerin borcu da var. Devletin milletin yanında olurken de şirketlerin çarkının dönmesi gerekiyor. Ekmek fakir fukarağının ihtiyacı fakat fırıncıların da bir girdisi var. Cari açık, bizim belimizi büküyor. Bir ekonomik savaşın içindeyiz. 130 liraya satılan un baklavalık, böreklik undur" şeklinde konuştu.

20 AYDA YÜZDE 100'ÜN ÜZERİNDE ZAM!

20 ay içinde un fiyatlarına yüzde 100'ün üzerinde bir zam yapıldığını dile getiren Konya Fırıncılar Pideciler Simitçiler Kadayıfçılar ve Yufkacılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Vedat Honça, "20 ay önce 58 lira olan ekmeklik unun çuval fiyatı, bugün 100 lira" dedi. Bakanlığın Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO)'ya buğday verdiğini bu buğdayın fiyatının ise bin ile bin 230 lira arasında değiştiğini hatırlatan Başkan Honça, şunları kaydetti: "Kimse TMO'dan buğday almadı. Çoğu borsayı tercih etti. Borsa da bin 600 lira dolaylarında fiyat belirledi. Borsada fiyatların neden bu kadar yüksek olduğunu çözemedik. Buğdaydaki rekolte yüksek, kalite ise azdı. Borsadaki buğdayın kalitesi fazla olduğu için fiyat yüksek olmuş olabilir fakat bu sadece bir neden. Bunun yanı sıra üreticinin elektriğine ve doğalgazına zam geldi. Bunların hepsi fiyatların artması için bir neden."

FABRİKALARIN FİYAT LİSTESİ 125 TL

Eğiste Gıda Pazarı İşletme Sahibi Mustafa İçer, tüm gıda sektörü ürünlerinde olduğu gibi pastalık ve böreklik unda da afaki bir artış yaşandığına dikkat çekti. İstedikleri ürünleri temin edemediklerini ve piyasada bir darlık yaşandığını söyleyen İçer, sattıkları fiyata mal alamadıklarını belirtti. Bayramdan yaklaşık 1 buçuk, 2 hafta önce verdikleri siparişlerin hala gönderilmediğine vurgu yapan İçer, "Fabrikaların bizlere pastalık ve böreklik un için gönderdiği fiyat listesi, 125 lira ve dolayında değişiklik gösteriyor. Un fiyatı kalitesine göre 90 liradan başlıyor. Mal gönderilmesini bekliyoruz" diye konuştu.

TARIMDANHABER