Karar Gazetesi'nden Hüseyin Gönüllü'nün haberine göre, komisyonculara yüzde 8 şartı getirilmesine karşın daha tezgaha çıkmadan oluşan hal fiyatları adeta cep yakıyor. İstanbul halinde kilosu en düşük 3 lira olan sivri biber, Antalya Toptancı Hali'nde 4,7 liradan satılıyor. Yine Bandırma Hali'nde kilosu 3,60 lira olan sivri biber, İzmir'de 2 lira, Mersin'de 2,10 lira ve Kocaeli'de 2,10 lira çıkış fiyatıyla tüccara satılıyor. Haller arasında yaklaşık yüzde 150'ye ulaşan fiyat farklarına nakliye, yakıt, raf ve kâr payları da eklendiğinde tüketici gıdaya 3-4 kat daha pahalı ulaşabiliyor.

UÇURUM 'HAL'İ

Sebze ve meyve hallerindeki fiyatlara bakıldığında aradaki uçurum dikkat çekiyor. İstanbul Toptancı Hali'nde en düşük dolmalık biberin kilosu 3 lira, Antalya'da 4-4,5 lira, izmir'de 2 liradan, Bursa'da 5 liradan tüccara satılıyor.

SARIMSAK 14 LİRA

İstanbul'da kilosu en düşük 10 liradan satılan şeker fasülye, Antalya Gazipaşa'da 9 lira. Antalya hal listesinde yer almayan göbek salatanın sandığı ise İstanbul'da 15 lira. Kuru sarımsağın kilosu İzmir'de 7, Antalya'da 14 liradan satılıyor. Bu da bu ürünlerin İstanbul'a ulaştığında hal çıkış fiyatının artmasına neden oluyor. Bandırma'dan kilosu 4,2 liradan çıkan sivri biber, İstanbul Hali'nde 5 liradan alıcı buluyor. Sakarya'da 2 lira olan soğan, İstanbul'da 3 liradan çıkış yapıyor. Mersin'de 1 liradan satılan portakal yüzde 200 artışla İstanbul Hali'nde 3 liradan satılıyor. Elmadaki fark yüzde 125.