Pancar şekerindeki bu sıkıntı, kendisini önce imalatçı-ihracatçı firmalara yaptıkları ihracat karşılığında tahsis edilen C Şekeri'nde gösterdi. Mart'ta şeker ithalatı serbest bırakıldı ve üretiminde şeker kullanan sanayiciler 80 bin ton şekeri ithal etti.

Bugünlerde sıkıntı daha da büyüdü çünkü gıda ve içecek sanayi her geçen yıl büyüyen, ihracatı artan Türkiye'nin şeker ihtiyacı da artıyor. Şeker Kurulu tarafından, 2014/15 pazarlama yılı için ülke şeker talebini karşılayacak miktar olarak 2 milyon 250 bin ton A kotası şeker tahsis edildi. Fakat rekoltedeki düşüş nedeniyle pancar şekeri üretiminde belirlenen A şekeri kotasına bile yaklaşılamadı.

Edinilen bilgilere göre, 2015 yılı Haziran ayında gerçekleşen kümülatif şeker satışlarının geçmiş yıllara göre daha fazla olması, mevcut şeker stoklarının son 2 yılın yarısı düzeyine inmesi ve bu durumdan doğabilecek piyasadaki spekülatif hareketleri önlemek amacıyla, gerektiğinde Avrupa Birliği ve diğer üretici ülkelerden şeker ithalatı yapılabilmesi yönünde ilgili Bakanlıklara görüş bildirildi.

Sektörde ise Haziran dönem sonu itibariyle ülke şeker stokunun 300 bin tona kadar gerilediği, bu nedenle şeker kullanan sanayilerin ihtiyacının karşılanması amacıyla gerekli görülmesi durumunda 80 bin civarında şeker ithalatının,gümrük vergilerinde indirim sağlanmak suretiyle serbest bırakılacağı konuşuluyor.

Kaynak: Sabah