Türkiye'nin tarım alanında söz sahibi olmasını sağlayacak GAP bölgesinde yaşanan toplulaştırma ve buna bağlı olarak yatırım sorunlarının kamulaştırma yoluyla çözüme kavuşacağı belirtildi. Tarım reformu kapsamında yapılan toprak toplulaştırma çalışmalarının sulama yatırımlarını doğrudan etkilediğini ifade eden Oğuz Kasap, “Sulama projelerinin planlamalarını DSİ yapmaktadır. Ancak kati projelerimizi yaptıktan sonra Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'ne gönderiyoruz. Onlar da toplulaştırma çalışmalarını yürütüyorlar. Ama birbirinden ayrı kamu kuruluşları olduğu için Tarım Reformu Genel Müdürlüğü yaptığı çalışmalar esnasında çiftçilerimizin itirazları doğrultusunda blok planlarını değiştirdiği için bu planlarla DSİ'nin sulama planları arasında uyumsuzluklar meydana geliyor. Bu da projelerimizde gecikmeye neden oluyor" dedi.

PROJELER KISA SÜREDE BİTMİYOR

Tarım reformu çalışmalarının uzaması nedeniyle çiftçilerin zarar ziyan bedellerini gecikmeli olarak aldıklarını dile getiren Kasap şöyle konuştu; “Çiftçiler bazen de yapılan toplulaştırma çalışmalarından memnun olmadıkları için inşaat çalışmalarını engellemeye çalışıyorlar. Şanlıurfa'daki sulama projeleri GAP Eylem Planı kapsamında olduğu için en kısa sürede bitirip halkımızın hizmetine sunmaya çalışıyoruz. Ancak bu olumsuzluklar projelerimizin hayata geçmesine engel teşkil ediyor. Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nün, GAP Eylem Planı kapsamında yatırım programında bulunan projelerimizin toplulaştırma ve ürün bedelleri ödemelerini hızlandırması halinde önümüzdeki en önemli engel ortadan kalkacaktır."

'iŞLER KAMULAŞTIRMA iLE ZAMANINDA BiTER'

Mardin Ceylanpınar Ovaları Cazibe Sulaması 3. Kısım Şebekesi'ni inşa eden Silahtaroğlu İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Murat Silahtaroğlu ise, “Devlet hem yatırım yapıp hem de kamulaştırma bedeli ödememek için toplulaştırma yapmaya çalışıyor. Toplulaştırma yerine kamulaştırma yapılsa devlet vatandaşa parasını öder, vatandaş gidip başka bir yerden tarla alır, yüklenici firmalar da işlerini sağ salim bitirip zamanında teslim eder. Bizim şu anda Mardin'de inşa ettiğimiz projemiz de GAP Acil Eylem Planı'nda yer almaktadır. Acil Eylem Planı'nda olan bir projede kamulaştırma zaruridir. Biz halen toplulaştırma çalışmaları yüzünden vakit kaybediyoruz ve zarar ediyoruz" diye konuştu.

YENİ ŞAFAK