Korkmaz, tarım ürünlerindeki fiyat artışlarının nedenlerini şöyle sıraladı.

1) Piyasada kartelleşme var... Kartelleşme birkaç firmanın anlaşarak stok yapması ve fiyatları istedikleri gibi tespit etmesidir. Bu kartelleşme yalnızca tarım ürünleri piyasasında değil, genel anlamda vardır. Söz gelimi kredi kartlarında, tüm bankalar eksiksiz aynı oranda faiz alıyor. Bir bankanın dahi, rekabet için bir puan daha eksik faiz uygulaması yoktur.

Patates 5 liraya çıktığında, Gümrük ve Ticaret Bakanı 312 bin ton patates stoku olduğunu ve bunun önemli bir kısmını da 3-5 firmanın yaptığını açıklamıştı. Bu bir kartelleşme örneğidir.

2) Piyasanın bozulmasına devlet-piyasa optimal dengenin bozulması neden oldu. Devletin düzenleyici ve rekabetin önünü açan kurumları, alt yapı yatırımları ortadan kalkınca, piyasa başıbozuk kaldı.

3) Tarımda girdi fiyatlarının enflasyondan daha hızlı artması, tarımsal desteklerin azalması da, tarım ürünlerinde fiyatların artmasına neden oldu.

4) Siyasi sorunlar da piyasa dengesini bozdu...İç ve dış politikada gerginlik, piyasa disiplini, insan davranışlarını ve beklentileri olumsuz etkiledi.