Sabah Gazetesi'nin haberinde ihracatının yüzde 32'si tarım ürünlerinden olan Gaziantep'in tarımsal ürün ihracatı 2004-2017 yılları arasında yüzde 700 oranında arttığı ifade edildi. Türkiye'nin tarımsal ürün ihracatının yaklaşık yüzde 10'unu tek başına yapan Gaziantep'in tarımsal ürün ihracatı 2017'de 2 milyar 69 milyon dolara yükseldi. Aynı yıllarda Türkiye'nin tarımsal ürün ihracatı ise yüzde 180 oranında arttı.

SEBZE MEYVE İHRACATI

2004 yılında 109 ülkeye, 111 çeşit ürün satarak 262 milyon dolarlık ihracat yapan Gaziantepli ihracatçılar 2017 yılında 132 ülkeye 134 çeşit ürün satarak toplam 2 milyar 69 milyon dolarlık ihracat yaptı. En çok hububat ve bakliyat ürünler ihracatı yapan Gaziantepli sanayiciler, su ve hayvansal ürünler, ağaç ve orman ürünleri ile sebze ve meyve ihracatı yapıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gaziantep İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan 2017 raporuna göre, hububat, bakliyat ve yağlı tohum ürünleri ihracatında da büyük artış yaşayan Gaziantep bu alanda 1,5 milyar dolara yaklaşan rakamla Türkiye ihracatının yüzde 23'ünü tek başına yaptı. Un sanayisinde de önemli bir yeri olan Gaziantep, en çok ihracat yapan il olarak Türkiye şampiyonu oldu.

BÜYÜK PAZAR IRAK

Tarımsal ürün ihracatında önem büyük pazar Irak olurken, diğer Ortadoğu ülkeleri ve Afrika kıtası da son yıllarda öne çıkan pazarlardan. Özellikle son yıllarda yapılan tanıtım çalışmalarıyla un, makarna, irmik ve bulgur gibi Gaziantep'te ciddi boyutlarda üretimi olan ürünler ihracatta önemli bir kazanç sağlarken makarna üreticileri Avrupa ülkelerinde de pazar payını arttırıyor.

TARIMDANHABER