Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Ilgaz, yem maliyetlerinin geçen süre içinde gerilediğini belirterek, Temmuz 2014'de 1.15 TL olarak belirlenen süt fiyatlarının bugünkü piyasa koşullarına göre gerçekçi bir rakam olduğunu ve değişmemesi gerektiğini savundu.

Sadece üreticiler değil sektördeki bütün aktörler bugünkü çiğ süt fiyatlarının sürdürülebilir bir boyutunun bulunmadığını ve ülke hayvancılığını tehdit eder boyuta geldiğini vurgularken SETBİR Başkanı Ilgaz'ın bir yıl önceki çiğ süt fiyatlarını savunması anlamlı bulundu.

SETBİR Başkanı Zeki Ilgaz, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından hazırlanan '2015 Yılı Mayıs Süt ve Süt Ürünleri Üretimi' araştırmasında elde edilen verileri değerlendirdi.

1,15 TL/KG FİYAT BUGÜN İÇİN DE GEÇERLİDİR, DEĞİŞMEMELİDİR!

Değerlendirmesinde süt sektöründeki fiyat gelişmelerine de yerveren SETBİR Başkanı Zeki Ilgaz, şunları kaydetti: “Temmuz 2014 tarihinde güncellenmiş olan 1,15 TL/KG fiyatı bugün için de geçerlidir ve bugün var olan piyasa koşullarına göre de gerçekçidir, değişmemelidir. Yem maliyetleri, geçen süre içinde gerilemiştir. İklim koşullarının elverişli olması nedeniyle rekolte yüksek olup önümüzdeki dönem için umut vermektedir, risk yoktur. Mevcut dönemde gerek sanayinin ürettiği süt yemi fiyatı, gerekse yem girdi maliyetleri 2014 yılı Haziran sonu/Temmuz başındaki fiyatların gerisinde hatta 2013 yılı Temmuz ayı fiyatları civarındadır"

TÜİK VERİLERİ SEVİNDİRİCİ

Ilgaz, TÜİK araştırmasında elde edilen verilerin sevindirici olduğunu belirterek, takvim etkisinden arındırılmış toplam inek sütü miktarının Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,7 arttığını kaydetti.

Ilgaz, TÜİK verileri hakkında şunları kaydetti: "Mayıs 2015'te ticari süt işletmeleri tarafından üretilen inek peyniri, 59.258 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,3 artmıştır. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise bir önceki yıla göre yüzde 3,5 azalma göstermiştir.

Yoğurt üretiminde 2014 yılının Mayıs ayına nazaran yüzde 6,2 artış elde edilirken ayran üretiminde de artış oranı yüzde 8,4 olmuştur.

2015 yılı Mayıs ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3,4, protein oranı ise ortalama yüzde 3,2 olarak tespit edilmiştir.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,4 artmıştır.

Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Mayıs ayında, 2014 yılı Mayıs ayına göre yüzde 4,7 artmıştır.