Hükümet, yeni bir “Çiğ Süt Tebliği" yayınladı. “Çiğ Sütün Değerlendirilmesine Yönelik Destekleme Uygulama Esasları'' konusundaki tebliğde yapılan değişiklik ile devlet artık süt işletmecilerine “Süt tozu desteği" de verecek.

İşletmeler, arz fazlalığı nedeniyle ellerinde kalan çiğ sütü “Süt tozu" haline getirildikten sonra ihraç edecekler ve devlet de buna “Doğrudan destek pirimi" verecek. Verilecek desteğin miktarını da ilgili genel müdürlük belirleyecek.

BİRADERİN ÇİFTLİĞİ

Sözcü gazetesinden Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre, “Süt tozu ihracına doğrudan destek", aralarında, Ethem Sancak'ın kardeşi Haydar Sancak'ı da ilgilendiriyor. Sancak'ın ortak olduğu Atasancak Süt Ürünleri İşletmesi 2005'te Acıpayam'da, Avrupa'nın en büyük süt üretim tesisi olarak kurulmuştu.

Tesiste günde 125 ton süt sağılıyor. Kamu arazisi üzerine kurulan tesis Tarım İşletmesi Genel Müdürlüğü'nden (TİGEM) 30 yıl süreyle kiralanmıştı. 2 bin 400 hektar büyüklüğünde olan tesiste 8 binin üzerinde büyükbaş hayvan bulunuyor.

DESTEK TEBLİĞİ

Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğin amaçları arasında “…süt tozu üretiminin ve süt tozunun doğrudan yurtdışına ihracatının desteklenmesi ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir" ifadesi bulunuyor. Eski Tebliğ'de “Süt tozu üretiminin doğrudan yurtdışına ihracatının desteklenmesi" ifadesi yer almıyordu.

Tebliğ'de ilgili genel müdürlüğün “doğrudan süt tozu ihracatı için destekleme ödemesi yapabileceği" vurgulanırken “Genel Müdürlük doğrudan süt tozu ihracatı desteklemesi için maliyet komisyon raporlarını dikkate alarak farklı bir birim fiyat belirleyebilir" maddesi de eklendi.