Sanayi üretiminde katma değeri ve yüksek teknolojili ürünlerin payını artırmak üzere başlatılan "Sanayide Yüksek Teknolojiye Geçiş Programı" kapsamında ilk "Türkiye Makine Sanayi Zirvesi" İzmir'de yapıldı.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde makine sektörünün çok özel bir konumu bulunduğunu kaydeden Özlü, makine sektörü olmadan sanayileşmeden bahsedilemeyeceğini söyledi.

"BAKANLAR KURULUNA SUNULACAK"

Özlü, hedeflere ulaşmak için somut adımlar atmaya devam ettiklerini, Üretim Reform Paketi, Ar-Ge Reform Paketi, Sınai Mülkiyet Reform Paketi'nin ardından Sanayide Yüksek Teknolojiye Geçiş Programı'nı başlattıklarını kaydetti.

Makine Sektör Zirvesi'ni bu programın önemli bir aşaması olarak gördüklerini vurgulayan Özlü, programın ciddi bir farkındalık yaratmasını beklediklerini dile getirdi.

Özlü, 24 Ocak'ta Başbakan Binali Yıldırım'ın imzasıyla Yerlileştirme Yüksek Kurulunu hayata geçirdiklerine dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yerlileştirme Yüksek Kurulu, sanayinin ithalata bağımlığını azaltacak ve rekabet gücümüzü artıracak programları hayata geçirecektir. Bu kurul, yerli ve milli sanayiye bakışımızın en somut ifadesidir. Ayrıca Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal'ın da açıkladığı gibi 'makine yatırımlarında KDV muafiyetine' hazırlanıyoruz. 2018 ve 2019 yıllarında makine ve teçhizat alımlarında KDV almamayı hedefliyoruz. Şu anda ancak teşvik belgesi alan yatırımlarda KDV istisnası uygulanıyor. Yeni düzenlemede inşallah her türlü yatırımda makine ve teçhizat alımını kolaylaştırmış olacağız."

Faruk Özlü, zirvede ele alınan konuları hükümet programı olması için Bakanlar Kuruluna sunacağını zirvelerin diğer odak sektörlerle devam edeceğini bildirdi.

TARIMDANHABER