ÖZEL HABER

Türkiye'nin şeker stoğu ve tüketim bilgisine haiz olmasına rağmen düne kadar ülkede şeker açığının bulunduğunu savunan ve bundan dolayı 'C' şekeri kapsamında 80 bin ton şeker ithalatının yapılmasının önünü açan Şeker Kurumu Başkanı Hüsnü Tekin, şimdi de ülkede şeker açığının bulunmadığını ve ithalat yapma gereğinin ortadan kalktığını kaydetti.

ŞEKER KURUMU STOKLARDAN HABERSİZ Mİ?

Anadolu Ajansı tarafından yayınlanan bir haberde Şeker Kurumu Başkanı Hüsnü Tekin, "Spekülatif amaçlı şeker talebinde azalma meydana geldi ve ithalat yapma gereği şu an için ortadan kalktı. Mevcut şeker stoklarının, talebi karşılamaya yeteceği görülüyor" dedi. Tekin, Kurum'un yürüttüğü izleme faaliyetleri neticesinde, 15 Temmuz itibarıyla özel şeker üreticisi şirketlere ait şeker stoklarının neredeyse tamamına yakınının tükendiğinin ancak, Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'nin (TŞFAŞ) stoklarında 245 bin tonu aşkın A kotası (yurt içine arz edilen şeker miktarı) şeker stoku bulunduğunun anlaşıldığını söyledi.

TARIMDAN HABER OLARAK DİKKAT ÇEKMİŞTİK

Tarımdan Haber olarak, sektör temsilcilerinden alınan bilgiler doğrultusunda yaptığımız haberlerde ülkede şeker açığının bulunmadığına dikkat çekmiştik. Şeker açığı iddialarının bazı lobiler tarafından ithalatın önünün açılması için spekülatif amaçlı ortaya atıldığını özellikle belirtmiştik.

SEKTÖRE DEĞİL LOBİLERE KULAK VERİLDİ!

Sektör temsilcileri, 'C' şekerinde bir açık olsa da bunun 'A' şekeri ile çözülebileceğini, bundan dolayı da ithalata izin verilmemesini talep etmişlerdi. Ancak sektörden gelen bu haklı tepkilere kulak tıkayan Şeker Kurumu Başkanı Hüsnü Tekin, lobilerin talepleri doğrultusunda 'C' şekeri kapsamında 80 bin ton şeker ithalatı için izin vermişti.

STOK BİLİNDİĞİ HALDE NEDEN İTHALATA İZİN VERİLDİ?

Durum böyle iken Hüsnü Tekin'in Anadolu Ajansı tarafından yayınlanan haberdeki değerlendirmeleri manidar karşılandı. Ülkede şeker açığının bulunmadığı bilindiği halde gerçek verileri görmezlikten gelen Kurum Başkanı'nın bugün 'mevcut şeker stoğu ihtiyacı karşılar ithalata gerek yok' açıklaması büyük bir çelişki olarak görülürken birçok soru işaretini de beraberinde getirdi.