Türabi Kayan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi.

PANCAR ÜRETİMİ 22 MİLYON TONDAN 17 MİLYON TONA DÜŞTÜ!

Soru önergesinde, Türkiye'de 1998 yılında 22 milyon ton olan şeker pancarı üretiminin 2014 yılında 17 milyon tona düştüğünü vurgulayan Türabi Kayan, aynı dönemde pancar çiftçi sayısının da 450 binden 130 binlere kadar gerilediğini kaydetti.

NBŞ, PANCAR ÜRETİCİSİNİN KABUSU HALİNE GELDİ

Şeker pancarı üretimi ve çiftçi sayısı gerilerken, şeker pancarına alternatif olan Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) ürünlerine yönelik kotanın arttırıldığını anımsatan Kayan, “Bu durum Türk pancar üreticisinin kabusu haline gelmiştir" dedi.

Kayan, bu çerçevede cevaplandırılmak üzere Bakan Çelik'e 4 soru yöneltti.

Kayan'ın cevaplandırılmasını talep ettiği sorulan şöyle:

1-Kotasını arttırmış olduğunuz Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) ile kotasını sürekli düşürdüğünüz şeker pancarı karşılaştırıldığında, bu ürünlerden hangisi insan sağlığı için daha uygundur?

2-Mısır ve Nişasta Bazlı Şekerlerin kanser ve diyabet hastalarını olumsuz yönde etkilediği sağlık otoriteleri tarafından kanıtlanmışken, ülke olarak ısrarla üretimde ve tüketimde Nişasta Bazlı Şekere yönelmemizin nedenleri nelerdir?

3-Nişasta Bazlı Şekerlerin (NBŞ) bazı AB ülkelerinde yasaklandığı halde Türkiye'de üretim kotasının arttırılmasının gerekçeleri nelerdir?

4-Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak şeker fabrikalarının özelleştirilmesini, şeker pancarına uygulanan kotaları doğru buluyor musunuz?