Genel seçimlerden çıkan tabloyu uzmanlar Akşam'a değerlendirdi. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Alkan Türkiye'de yeni bir seçim sistemine ihtiyacın olduğunu vurgularken, Siyaset Bilimci Doğu Ergil, CHP'nin tabanından değil tavanından HDP'ye oy kaydığı görüşünde.

KİMLİK SİYASETİNE YENİLDİLER

Strateji Düşünce Enstitüsü Siyaset Koordinatörü Dr. Murat Yıldız ise “MHP ve HDP'nin kimlik üzerine yaptığı siyaset sandıklara yansımıştır. CHP bu kimlik siyasetine yenilmiştir" diyor. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Alkan, şu değerlendirmelerde bulundu: “Genel seçimlerde en büyük kayma Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşandı. 2002 seçimlerinden itibaren AK Parti'ye oy veren seçmenlerin tamamına yakını HDP'ye kaydı.

YÜZDE 41 BİLE YETMEDİ

4 partinin barajı aştığı bir seçim yaşadık. Düşünün yüzde 41'le birinci parti olan AK Parti tek başına iktidar olamadı. Türkiye'de bundan sonra yeni seçim sistemine ihtiyaç var. Dar bölge veya karma seçim sistemi uygulanarak yeni bir seçime ihtiyaç vardır. Bu sistemi çökertir. Türkiye'de en büyük tehlike sistem kilitlenmesidir. Dört parti baraj aştı. Bu dört parti de bir birbirlerine karşı daha önceden çizgi çizmişlerdi. Bütün partilerin çizdikleri bu yoldan döneceklerini düşünmüyorum. Onun için koalisyon zor bir ihtimal olarak görülüyor. Hatta imkânsız olarak görüyorum."

DÖRT PARTİNİN KOALİSYONU MÜMKÜN DEĞİL

Strateji Düşünce Enstitüsü Siyaset Koordinatörü Dr. Murat Yılmaz: “7 Haziran seçimleriyle birlikte Türkiye'de vesayet sistemi çöktü. Kimlik siyaseti yapan partiler büyük zafer kazanmıştır. HDP'nin kimlik üzerine yaptığı siyaset sandıklara yansımıştır. Bu seçimlerden sonra dört partinin de bir biriyle koalisyon yapması söz konusu değildir. Koalisyon olsa bile kalıcı bir hükümet olmaz. Ancak erken seçime gitmek için geçici hükümet kurulabilir. Buradan çıkan sonuç ise kuvvetle ihtimal önümüzdeki günlerde erken seçimin fitilinin ateşleneceğidir."

TABANDAN DEĞİL TAVANDAN OY KAYDI

Siyaset Bilimci Doğu Ergil: “CHP'nin tabanından değil, üstünden yani tavanından bir oy kayması oldu. CHP tabanı CHP'ye sadık kaldı ama üstteki kentli ve eğitimli laik kesim kendi partisinin bir iki puan artırılmasının parlamentoya sandalye olarak çok yansımayacağını gördü ve stratejik bir tercih değişimi yaptı. Böylece bir iki puan CHP'den gitti. Ama tabandan çok tavandan gitti. Partilerin çok erken bir biçimde daha uzlaşma aramadan parti başkanları arasında görüşme yapmadan kararlarını açıklamalarını doğru bulmuyorum."