Rusya Federal Veteriner ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi (Rosselhoznadzor), 1 Şubat 2018 tarihinden itibaren Türkiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın garantisi altında 5 Türk şirketine Rusya'ya domates gönderme izni verdiğini duyurdu.

ŞİRKET DENETİMLERİ ARALIK AYINDA YAPILDI

Rosselhoznadzor tarafından yapılan açıklamada, “Rusya Federal Veteriner ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi, 1 Şubat 2018'den itibaren Türkiye Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'nın garantisiyle 5 Türk şirketine daha Rusya'ya Türk domatesi göndermesine izin verdi” denildi.

Açıklamada, söz konusu şirketlerin Aralık ayında Rosselhoznadzor uzmanları tarafından denetlendiğinin de altı çizildi.

KOTA SINIRI AŞILMAYACAK

Rosselhoznadzor Basın Sözcüsü Yuliya Melano, 25 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Rusya'ya domates ihraç etmek isteyen işletmelere yapılan teftiş sırasında oluşturulan dosyaların bir kısmının incelendiğini belirtmiş ve “Türkiye'den 5 şirkete daha domates ihraç etme hakkı tanımanın mümkün olduğunu düşünüyoruz” demişti.

Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç ise Moskova'nın Türkiye'den Rus pazarına domates sevkiyatıyla ilgili kısıtlamaları tamamen kaldırmaya hazır olmadığını, Türk tedarikçilerin listesi genişletilse dahi daha önce uygulanan sevkiyat kotasının dışına çıkılmayacağı açıklamasını yapmıştı. Dvorkoviç, “Domatesler konusunda birçok Türk şirketi teftiş edildi, geçtiğimiz Aralık sonu teftişler tamamlandı, veriler analiz edildi. Rosselhoznadzor'un Rusya'ya domates sevkiyatı yapabilecek Türk şirketlerin yer aldığı listenin genişletilmesi yönündeki olumlu kararları duyuracağını düşünüyorum. Ancak belirlemiş olduğumuz toplam sevkiyat kotasının dışına çıkılmayacak, yani hacimler şimdilik sınırlı” diye konuşmuştu.

RUSYA TÜRKİYE'YE NEDEN YASAK GETİRMİŞTİ?

Rusya, Kasım 2015'de bir Rus savaş uçağının Suriye sınırında Türk jetleri tarafından düşürülmesinin ardından Türkiye'den birçok tarım ve gıda ürününün ithalatına yasak koymuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında telefon diplomasisiyle başlayan, görüşmelerle devam eden süreçte önce diğer ürünlerdeki yasağı kaldıran Rus Hükümeti, 1 Kasım 2017'den itibaren ülkede domates yetiştirilemeyen dönemde geçerli olmak üzere 50 bin ton domates ithalatına onay vermişti.

Bu kapsamda ilk olarak 4 şirkete Rusya'ya domates sevkiyatı için izin verilmişti.

TARIMDANHABER