Güvendi, yeni yayımlanan tarımsal üretime dair düşük faizli yatırım ve işletme kredisi tebliğini de hatırlatarak, “Bu çiftçilerimiz için ciddi bir destektir. Çiftçilerimiz kooperatiflerimize gelerek hem bir çayımızı içsinler hem de sıfır faizli ya da indirimli kredilerimizin detaylarını öğrenerek kazançlı çıksınlar” diye konuştu.

Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK), son zamanlarda kamuoyunda oluşturulmak istenen ‘çiftçiler borç batağında’ algısını rakamlarla yalanladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın önceki gün yayınladığı tarımsal üretime dair düşük faizli yatırım ve işletme kredisi tebliğini değerlendiren TKK Genel Müdürü İrfan Güvendi, tebliğin çiftçilere ciddi destekler sağladığını kaydetti. Son zamanlarda kamuoyunda çiftçilerin borç batağında olduğu algısının oluşturulduğuna dikkat çeken Güvendi, "Rakamlarımız bunun tersini söylüyor. Son 12 yılda Tarım Kredi olarak kredi miktarımızı 20 kat arttırırken tahsilat oranımız neredeyse yüzde 100’lere yaklaştı. Bir başka deyişle çiftçimiz borcuna hep sadık oldu. Kredi kullanımında rekor kırarken, geriye dönmeyen kredi oranımız tek hanelere kadar düştü" diye konuştu.

ÇAY İÇMEYE BEKLİYORUZ

Genel Müdür Güvendi, tebliğin çiftçilere finansman açısından önemli avantajlar sunduğunu belirterek, "Bu çiftçilerimiz için ciddi bir destektir. Çiftçilerimiz kooperatiflerimize gelerek hem bir çayımızı içsinler hem de sıfır faizli ya da indirimli kredilerimizin detaylarını öğrenerek kazançlı çıksınlar" diye konuştu. Çiftçilerin zararına olan bir işte hiçbir zaman olmayacaklarının altını çizen Güvendi, şöyle konuştu;

"Kullandırdığımız kredilerin geri dönüşlerine baktığımızda 2002 yılında toplam 589 bin 378 ortağımıza 302 milyon 316 bin 508 TL kullandırdığımız görülüyor. Oransal olarak baktığımızda o yıl itibariyle tahsilat oranımız yüzde 71.28. Yıllar itibariyle kullandırdığımız kredi miktarını arttırırken, tahsilat oranlarımızı da yükselttik. Son olarak 2014 yılına baktığımızda kullandırılan 5 milyar 947 milyon 587 bin 441 TL’lik kredinin yüzde 97.11’ini tahsil etmişiz"

ÇİFTÇİMİZİN HEP YANINDAYIZ

İndirimli krediler dışında çiftçilere ciddi ödeme kolaylıkları sunduklarını da vurgulayan Güvendi, "Getirdiğimiz uygulamalar ile; mevcut borcunun yüzde 60'ını ödeyen ortağımıza kalan borcu için yenileme kredisi kullandırma, yüzde 25'ini ödeyerek kalan borcu için taahhütname veren ortağımıza ise icra takibini durdurma veya icraya gitmeme yolunu kullanıyoruz" dedi.

Güvendi ayrıca şartları uygun olan ortakların borcunun temerrüt faizi yerine normal faiz oranı ile yeniden hesaplanarak, hesaplanan tutarın yüzde 20'sini ödemesi halinde kalan borcu için en fazla 3 yıl vade tanıdıklarını kaydetti. Güvendi, bunlara ek olarak tarım sigortası yaptırarak düşük faizle kredi kullanmış, şartları uygun olan ortaklara Bakanlar Kurulu Kararı ile erteleme imkanı sunduklarını da ifade etti.

TEBLİĞ NELER GETİRİYOR?

Tarım Kredi Kooperatifleri, tebliğ ile çiftçilere yüzde 0 ila 7,5 arasında faizle kredi kullandırıyor. Örneğin damızlık süt sığırcılığında, damızlık etçi ve kombine sığır yetiştiriciliğinde, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde ve besiciliğinde, kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliği, yurt içi sertifikalı tohum, fide, fidan üretiminde, modern basınçlı sulama yatırım kredilerinde 0 faizle kredi veriliyor. Aynı alanlarda TKK, işletme kredilerinde yüzde 50 ile 100 arasında faiz indirimleri yapıyor.

NASIL VE NEREYE BAŞVURULACAK?

Karar kapsamında TKK'ya yapılacak başvurularda, krediden ilgili mevzuata göre kurulmuş ve çalışma izni almış veya alacak işletmeler yararlanabilecek. Karar kapsamında, kredi kullanmak suretiyle yapılan yatırımlardan sigortaya konu olabilecek varlıklar ile tarımsal ürünlerin kredi tutarı üzerinden sigorta ettirilmesi zorunlu olacak.