ÖZEL HABER

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bütçesi görüşülürken bir rekor yaşandı. Komisyon üyesi olmayan vekiller de Bakan Çelik'e soru sormak için sıraya girdi. CHP Niğde Vekili Gürer de patates ve elmadaki sorunları Çelik'e anlattı. Çelik, “Niğde'de tarım çok planlı yapılan bir iş de olmamıştır. Hâlâ ekim alanlarının dışında ekilen ürünlerin rekoltesi dahi olasılıkla belirlenmektedir. “Patates bu yıl 800 bin ton oldu." deniyor ama “1 milyon 200 bin ton oldu." diyen de var. Bu durumda devlet kaydındaki rakam da tutarsızlığa neden olmaktadır. Çiftçi kayıt sisteminde üretici sayısı da giderek azalmaktadır." dedi.

BÜYÜKŞEHİRLER PATATESİ ALSIN

2014 yılında Niğde don olayı nedeniyle çiftçi kayıt sistemine dâhil olanlara zarar karşılığı beyana dair ödeme yapıldığını anlatan Gürer, “Bir yıl sonra ise beyanda yanlışlık var diye üreticinin bir bölümünden tamamı, bir bölümünden bir kısım ödeme geri alındı, hem de faizle. Devlet bir yılda beyanın doğruluğunu, yanlışlığını fark edemediği için vatandaş mağdur oldu.Sayın Bakan, Niğde ilinde şu anda patates ve elma depoda son aylarını yaşıyor. Bu sorunun aşılmaması durumunda üretici daha da mağdur olacak. Konunun belki de çözümü büyükşehir belediyeleri aracılığıyla ürünleri alıp satışını yapabilmektir, hem üretici mağdurluğu engellenir hem tüketici ürüne daha ucuza sahip olabilir. Bu geçici çözüm uygulanmalı. Görünen o ki dış satım olanağı gerçekleşmeyecek. Sorunun acil, kısa sürede çözülmesi için de bu yol denenebilir." diye konuştu.

ELMA VE PATATES TESİSİ KURULSUN

Niğde'de kalıcı çözüm önerisinde bulunan Gürer, “Elma ve patateste yaklaşık 20'nin üzerinde mamul elde edilmektedir. Tüm üretim çeşitlerini kapsayan iki büyük tesis kurulması hâlinde entegre bu tesislerle Niğde'nin en az otuz yıllık sorunu çözülür. Ayrıca, hayvancılık için de Kızılca ve Çukurkuyu en yaygın hayvancılık bölgesidir. Bu alanda hayvancılık organize sanayi bölgesinin kurulması şarttır. Bu konuda Bakanlıkta çalışma yapılmasını diliyorum. Niğde hayvancılık organize sanayisinin kurulması bölgede hayvancılığın gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır." ifadesi kullandı.