Başbakan Binali Yıldırım, 2016 yılı pancar taban fiyatlarını açıkladı Tıklayın


2015 yılı pancar fiyatı, 16 polar için ton başına 190 TL oldu.

Üreticinin uzun bir süredir beklediği şeker pancarı taban fiyatı Konya'da Başbakan Davutoğlu tarafından açıklandı. Partisinin Konya mitinginde pancar taban fiyatlarını açıklayan Davutoğlu, tonda 157,5 lira olan pancar alım fiyatının 190 liraya çıkarıldığını söyledi.

Peki, bu rakam ne anlam ifade ediyor?

Açıklanan rakama göre, şeker pancarı taban fiyatına yüzde 20,6 oranında artış yapıldı. Ancak bu artış polar (şeker oranı) kaybından dolayı çiftçiye tam olarak yansımayacak. Polar kaybının Türkiye genelinde yaşanan bir sıkıntı olmasından dolayı yüzde 20.6 oranındaki artışın çiftçiye yansıması yüzde 13'i geçmeyecek.

Yüzde 13'lük artışta 15 polar için geçerli. Birçok bölgede polar oranı 15'in de altına seyrediyor. 14 polar ortalaması ile pancarını fabrikalara teslim eden bir çok üretici bulunuyor. Bu durumda yüzde 20.6'lık artış yüzde 5.5'e kadar düşüyor.

Dolayısıyla taban fiyata yapılan yüzde 20.6 oranındaki artış ilk planda yüksek gibi görünse de polar kaybının yaygın bir şekilde yaşanmasından dolayı bu artıştan çok az sayıda çiftçi yararlanabilecek.

Yapılan araştırmalara göre çiftçinin 1 dekarda maliyeti yüzde 15 arttı. Yüzde 20.6 oranındaki artış, maliyet artışlarının üstünde görünse de polar kaybından dolayı açıklanan bu taban fiyatı, bir çok bölgede çiftçinin üretim maliyetlerini bile telafi etmeyecek görünüyor.

MALİYE 5 LİRA DÜŞÜRDÜ, DAVUTOĞLU 10 LİRA ARTIRDI

Alınan bilgilere göre Türk Şeker, Maliye Bakanlığı'na taban fiyatını 185 lira olarak teklifte bulundu. Maliye Bakanlığı, bu taban fiyatını yüksek bularak 5 lira düşürdü ve Başbakan Davutoğlu'na 180 lira olarak teklif etti. Ancak seçim öncesinde bu rakamın büyük tepki çekeceği düşünüldüğü için Davutoğlu tarafından 10 lira artışla 190 lira olarak açıkladığı kaydediliyor.