Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Keskinoğlu, etin pahalanmasına terör olayları ve ithal yemin neden olduğunu bildirdi.

Keskinoğlu, Haberhurriyeti.com'dan İbrahim Irmak'ın, sorularını yanıtladı.

Türkiye'de kırmızı et fiyatları neden bu kadar yüksek?

REHA KESKİNOĞLU: Besicilikte maliyetlerin yüzde 60'nı hayvan yemleri teşkil ediyor. Ülkemizde Mera besiciliğinin büyük bölümü Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yapılmaktadır. Ancak ülkede yaşanan terör olayları ve sınır komşu ülkelerde yaşanan iç savaşlar nedeni ile güvenli olmadığı için halk mera besiciliğinden uzaklaşmıştır. Batı bölgelerinde ise mera alanları TOKİ ve sanayiye açıldığı için kapalı besicilik yapılmakta dolayısıyla sanayi yemi kullanılmaktadır.

İhtiyaç olan Sanayi yemleri ithal edilmektedir. Dolar ve Euro'nun yükselmesiyle maliyetler sürekli artmaktadır.

Fiyatlarının Makul düzeye indirilebilmesi için neler yapmak lazım?

REHA KESKİNOĞLU: Et fiyatlarının düşürülmesi için mera alanlarının yok edilmemesi, mera alanlarının açılması, kaba yem ve sanayi yemin ülkemizde yetiştirilmesi için destek verilmesi gerekmektedir.

Şap salgınını gündemden çıkarmak için neler yapmalı?

REHA KESKİNOĞLU: Şap hastalığının bu kadar yaygın hale gelmesinin en büyük sebebi, sınır kontrollerinin yeterli olmaması, ülkeye kaçak hayvan girmesidir. Dikkat edilirse bulaşıcı hayvan hastalıkları Trakya bölgesinden başlamaz, doğu ve güneydoğu bölgesinden başlar ve batıya doğru yayılır. Hayvan hareketlerinin ve nakillerinin izlenebilirliğinin sağlanmamış olması ve hayvan varlığı kayıtlarının sağlanamamış olmasından dolayı hayvan hastalıkları salgın haline dönüşmektedir.

Hayvan hastalıklarının çıktığı bölge karantina bölgesi ilan edilmeli, hiç bir suretle bu bölgeden hayvan çıkışı olmamalı ve çok hızlı şekilde aşılama ve tedavi uygulaması yapılmalıdır.

Türkiye'de tarım ve hayvancılığı geliştirmek, halkın sağlıklı gıdaya ulaşması için neler yapmak lazım?

REHA KESKİNOĞLU: Halkın sağlıklı gıdaya ulaşmasını sağlamak için, kamuda gıda mühendisi istihdamının artırılması ve gıda denetim mekanizmalarının gıda mühendisleri tarafından oluşturulması ve gerçekleştirilmesi zaruri bir ihtiyaçtır. Tarım ve hayvancılığın gelişmesi de ancak disiplinler arası işbirliğinin sağlanması ile mümkündür. Bunun sağlanması için de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda eşit temsiliyet imkanı oluşturulmalıdır.

Çıkarılan kanun, tüzük, yönetmelik ve tebliğler sadece kağıt üzerinde kalmamalı tam, etkin bir denetimle caydırıcı cezalarla birlikte gıda güvenliği disiplin altına alınabilir.

RÖPORTAJ: İbrahim IRMAK / haberhurriyeti.com