TARIMDAN HABER ANALİZ

Türkiye gerçekten garipler ülkesi! Gün geçmiyor ki insanı hayrete düşüren gelişmeler yaşanmasın!

Sözde Türkiye şeker pancarı ülkesi ama ne gariptir pancarı yok etmek için tam bir seferberlik ilan edilmiş durumda!

Bir tarafta ithalat lobisi, ihtiyaç olmadığı halde sanal bir 'şeker açığı' iddiasıyla Türkiye'yi şeker ithalatına zorlarken bir taraftan da NBŞ'ciler, bu ithalat lobilerinin 'sanal iddialarını' gerekçe göstererek zaten yüksek olan tatlandırıcı kotalarının daha da artırılmasını istiyorlar.

NÜD Başkanı Rint Akyüz'den bugün çok anlamlı bir açıklama geldi! Akyüz, Türkiye'de zaten yüksek olan nişasta bazlı şekerlerin (NBŞ) kotasının daha da artırılmasını istedi. Akyüz, zamanlaması manidar olan bu talebine gerekçe olarak da gündemdeki şeker ithalatını gösterdi. “Bizim anlam veremediğimiz, ithalat gündemdeyken mısır çiftçimizin ve yüzde 100 yerli mısırdan şeker üreten sanayimizin göz ardı edilmesi ve üretimimizin yüzde 30 kota ile sınırlandırılmış olmasıdır" diyen Akyüz, “Bizim talebimiz, ülke ihtiyacı göz önünde bulundurularak, kota artışının Kanunun öngördüğü en yüksek oranda yani yüzde 50 oranında artırılmasıdır" dedi.

Akyüz, açıklamasında daha da ileri giderek bir takım kimyasal etkileşim sonucunda mısırdan elde edilen şekerle, pancar şekeri arasında bir farkın olmadığını ileri sürdü.

Doğal olan ile kimyasal etkileşim sonucu elde edilen şeker nasıl bir olabilir? Gerçekten hayret edici bir durum!

Görüleceği üzere bulunduğu bölgelerin ekonomilerini ayakta tutan şeker fabrikaları ile ekildiği tarlalarda toprağı bereketlendiren şeker pancarının resmen bir 'tu kaka' ilan edilmediği kaldı!