ÖZEL HABER

Nişasta Bazlı Şekerlerin (NBŞ) kota artışı mahkemeden döndü. 2014-2015 pazarlama yılı için Bakanlar Kurulu kararıyla yüzde 35 oranında artıran NBŞ kotasıyla ilgili olarak Danıştay'dan sevindirici bir haber geldi. Danıştay, söz konusu Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Şeker-İş Sendikası, 250 bin olarak tanımlanan nişasta bazlı şekerlerin kotasının yüzde 35 oranında artırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararına tepki göstererek konuyu Danıştay'a götürmüştü. Kota artışının bilimsel verilere dayanmadığını gerekçe gösteren Şeker-İş Sendikası, Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulmasını talep etmişti.

Danıştay 13'nücü Dairesi, Şeker-İş Sendikası'nın başvurusunu haklı bularak kısa sürede davayı sonuçlandırdı. Danıştay 13'ncü Dairesi verdiği yürütmeyi durdurma kararında, Bakanlar Kurulu'nun, kota artışına ilişkin kararı alırken, hiçbir veriye dayanmadan sadece takdir yetkisini kullanarak kota artırımına gittiği ve bunun kanunun amacına aykırı olduğuna dikkat çekilerek, “2014-2015 pazarlama yılında nişasta bazlı şeker kotasının artırılması koşullarının oluşmadığı anlaşıldığından, Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir" denildi.

DANIŞTAY BU YIL BİR İLKE İMZA ATTI

Bilindiği üzere NBŞ'lerde yapılan kota artışları her yıl mahkemelik oluyor. Danıştay, bugüne kadar açılmış 9 davada Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması yönünde karar vermişti. Ancak bu davalar bugüne kadar 3 aydan önce sonuçlanmıyordu. Danıştay, bu yıl elini çabuk tutarak davayı 1 ay gibi kısa bir sürede sonuçlandırdı.

Danıştay, burada hızlı davranması alınan kararın uygulanması için hayati önem taşıyor. Çünkü bugüne kadar pazarlama yılı tamamlanmasından dolayı Danıştay kararlarının uygulanma imkanı olmuyordu. Yani Danıştay, yürütmeyi durdurma kararı verdiğinde NBŞ firmaları kota ile elde ettikleri ürünleri çoktan satmış oluyorlardı. İşte bundan dolayı Danıştay'ın bu yıl davayı kısa sürede sonuçlandırması şeker piyasası için ayrı bir önem taşıyor.