Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, şunları kaydetti: "Karar vermemiz gereken önemli bir husus vardı o da Gıda Tarım Bakanımızın açıklamaları ile sonuçlandı. Çiftçimizi, tarım kesimi ile ilgilenenleri yakından alakadar eden bu hububat rekoltesi ve bu yıl buğdaya verilecek müdahale (onun tam bir tabiri var) onu arz etmiş olayım.

HERKES BUNU BEKLİYOR

Yani desteklerle ilgili olarak çiftçimizin eline geçecek miktarın açıklanmasına yönelik bir çalışmaydı. Herkesin bunu beklediğini özellikle düşünüyorum. Bu konuyu sizlere açıklayayım diğer konularda da sorularınız olursa da onları cevaplandırayım.

BEREKETLİ BİR YIL İDRAK EDİYORUZ

Bu yıl hububat rekoltesinin geçen yıla göre önemli oranda artması bekleniyor, rekolte olarak. Geçen yıl 19 milyon ton olan hububat rekoltesinin bu yıl 22.5 milyon ton olacağı bekleniyor. Bereketli bir yıl idrak ediyoruz. Bunun her bakımdan faydası var.

YÜZDE 8.7'Sİ HASAT EDİLDİ

Halen ülkemizdeki buğdayın yüzde 8.7'si hasat edilmiş durumda. Piyasaları takip ediyoruz. Üreticinin gerek yüksek rekolte gerekse piyasa şartları açısından mağdur olmaması için Toprak Mahsulleri Ofisi, hububat piyasaları için müdahale alım fiyatlarını belirliyor. Son yıllardaki uygulamalarımız budur. Başarılı bir uygulama olduğunu biliyorum.

BU YÜKSEK BİR RAKAMDIR

Bu yıl için Anadolu Kırmızı Sert Buğdayın müdahale alım fiyatı 2015 yılı ürünü için ton başına 862 Türk Lirası olarak belirlendi. Bu yüksek bir rakamdır. Gerekçesini de açıklayacağım. Şimdiden çiftçilerimiz özellikle de hububat ekimi yapan çiftçilerimiz için çok hayırlı çok yüksek bir sonuç olduğunu biliyor ve onlara başarılar diliyoruz, hayırlı olmasını diliyoruz.

YÜZDE 20'LİK ARTIŞ SÖZ KONUSU

En son 2013 yılında belirlenmiş olan müdahale alım fiyatı ton başına 720 Türk Lirasıydı. Buna göre yüzde 20'lik bir artış söz konusudur. Ama bu artışa ayrıca ton başına verilen 50 Türk Lirası pirim, mazot pirimi, gübre pirimi, tohum ve diğer destekler dahil değildir. Ton başına yaklaşık 127 lira olan bu destekleri 862 liraya ilave ettiğimizde Anadolu Kırmızı Sert Buğday için ton başına çiftçimiz 989 Türk Lirası gelir elde etmiş olacak.

Şüphesiz diğer ürünlerimiz arpa, makarnalık buğday gibi bu ürünlerdeki artışlar da her yıl uygulanan pariteye göre verilecek, değerlendirilecektir. Bu konuyla ilgili ayrıntılı açıklamayı sayın Tarım Bakanımız ayrıca yapmış olacaktır. Ben sadece 862 lira ayrıca primlerden gelen desteği de ilave ettiğimizde 989 liralık bir fiyatı, müdahale alım fiyatı olarak Bakanlar Kurulumuzca belirlendiğini söylemek istiyorum"