Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, konfederasyonun Ar-Ge bölümünün Türkiye'deki gıda maddelerinin fiyatlarını izlemek amacıyla başlattığı araştırmanın şubat ayına ilişkin sonuçları açıklandı.

GIDA YÜZDE 7,6 ARTTI

Yılın ilk iki ayında gıda maddelerindeki fiyat artışın yüzde 7,6'yı bulduğu belirtilen açıklamada, ortalama memur maaşı olan 2 bin 684 liranın bin 659 lirasının, sadece gıda sepeti için harcandığının tespit edildiği, dört kişilik bir memur ailesinin geriye kalan bin 25 lirayı kira, ev eşyası, sağlık, ulaşım, eğitim, kültür, iletişim, elektrik, su, ısınma gibi zorunlu ihtiyaçlar için harcadığı vurgulandı.

SEBZE FİYATLARI DÜŞTÜ

Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Şubatta en yüksek artış meyve fiyatlarında gözlendi. Ocakta 9,5 oranında gerileyen meyve fiyatlarında şubat ayında ise yüzde 10,2 oranında bir artış kaydedildi. Meyve fiyatları yılın ilk iki ayında ortalama yüzde 0,3 oranında gerileme gösterdi. Ocakta yüzde 11,8 gibi oldukça yüksek bir artış yaşanan sebze fiyatlarında ise şubatta yüzde 7,3 oranında bir gerileme gözlendi. Sebze fiyatlarında yılın ilk iki aylık döneminde yaşanan toplam artış ise yüzde 3,6 olarak gerçekleşti.

LİMON, NAR, ELMA ZAMLANDI

“Meyve fiyatlarında yaşanan artış önemli ölçüde limon, portakal, nar, elma ayva ve armut gibi meyvelerden kaynaklanırken, mandalina ve kivi gibi meyvelerin fiyatlarında ise düşüş yaşandı. Sebze fiyatlarındaki düşüşte ise domates, ıspanak, patlıcan, pırasa, karnabahar, marul gibi ürünlerin fiyatında gözlenen düşüş belirleyici oldu."

ET VE BALIK YÜKSELDİ

Et ve balık grubundaki fiyat artış eğilimi şubatta yeniden başladı. Şubatta süt ve süt ürünlerinin fiyatlarında ortalama yüzde 0,8 oranında azalış yaşanırken, ekmek-un ve unlu ürünlerde yüzde 0,4, kuru gıdalarda yüzde 7,9, yağlarda yüzde 2,6, kuruyemiş ve cips grubunda yüzde 9,1, alkolsüz içecek fiyatlarında yüzde 6,1 ve diğer gıda maddelerinde de yüzde 4,4 oranında artış kaydedildi."