Star gazetesinden Ercan Baysal ile Varol Nalbant'ın haberine göre, ette tavan fiyatlar açıklanmasına rağmen özellikle büyükşehirlerde tüketiciye indirim yansımadı. Kasaplar, tavan fiyatı maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle etikete yansıtamadıklarını söylerken, gelecek hafta bakanlıkta yeni zirve yapılacağı öğrenildi.

Kıyma ve kuşbaşı ette 'tavan fiyat' belirlenmesine rağmen kasaplar indirimi etikete yansıtamadı. Türkiye Kasaplar Federasyonu, üyelerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile yapılan görüşme sonrasında açıklanan fiyatlara uyulmasını tavsiye etmesine rağmen yüksek maliyet, kıyma ve kuşbaşının fiyatını düşürmüyor.

Tavan fiyat olarak kıymada 32 TL, kuşbaşında 34 TL belirlenmesine rağmen özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir'de daha yüksek fiyattan satılıyor. Tavanın etiketlere yansımamasının nedeni olarak kasaplar karkas etin fiyatının yüksekliğini gösterdi. Tedarikçilerin dün kasaplara karkas eti İstanbul'da 26 TL'den, Ankara'da 24.5 TL'den sattığı belirtildi. Bunun üzerine kasapların alış faturaları ile birlikte önümüzdeki hafta Bakan Çelik ile tekrar bir araya geleceği öğrenildi.

35 TL'DEN UCUZ OLMAZ

Edinilen bilgilere göre karkas eti yüksekten satan firmalar tek tek tespit edilerek, uyarılacak. Fiyatlar düşmediği takdirde ithalat seçeneğine başvurulacak. 26 TL'den alınan karkas etin KDV ile birlikte 36 TL'ye mal olduğuna dikkat çeken Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, esnafın belirli bir kâr yüzdesiyle satmak zorunda olduğuna dikkat çekti. Star'ın görüştüğü semt kasapları da 21.8 TL olarak açıklanan yağlı et tavan fiyatının sadece bazı şehirleri kapsadığını belirttiler. 23 TL'den satılacak dana karkas etin üzerine yüzde 20 kemik-sinir, yüzde 10 işletme gideri yüzde 8 KDV ve yüzde 15 kâr marjı eklenmesi gerektiğini belirten kasaplar, sağlıklı kıymanın 35 liradan aşağıya satılmasının mümkün olmadığını ifade ediyor.

KDV %1'E düşürülsün

Kasap Cihan Koçer: Yaklaşık 20 yıldır bu meslekle uğraşıyorum, kira maliyetlerinin düşük sayılabileceği yerde kasaplık yapıyorum. Amortisman maliyetleri hesaplamaya katılmadığı sürece bu hesap tutmaz. Sağlıktan ödün verenler çoğalır. Karkas et fiyatı düşürülürse biz de fedakarlık yaparız.

TÜSEDAD’tan ESK’nın et fiyatlarını yükselten çarpık ithalat politikasına tam destek! TÜSEDAD’tan ESK’nın et fiyatlarını yükselten çarpık ithalat politikasına tam destek!

Kasap Halil Özcan: 10 yıllık kasabım. Karkas et fiyatı düşürülür, etteki yüzde 8 KDV 1'e indirilirse sıkıntı kalmaz.