Hürriyet gazetesinden Mete Tamer Omur'un haberine göre, İranlı bazı yatırımcılar İzmir'e yatırım yapmaya başladı. Ege Bölgesi ve İran İşbirliği Derneği Başkanı Hossein Arian, İzmir'den olduğu kadar İran'dan da yoğun bir işbirliği ve ziyaret talebi aldıklarını ifade ederek, İran firmalarının özellikle tarım, turizm ve teknoloji yatırımları konusunda işbirliği yapmak istediğini söyledi.

KATILIM 4 KAT ARTTI

İran'daki firmalarının İzmir'de düzenlenen fuarlara ilgisinin son dönemde çok arttığını vurgulayan Arian, “Geçtiğimiz dönemlerde Türkiye ve İzmir'deki fuarlara firmalarımız belli oranda ve çoğu gezi amacıyla taleplerde bulunuyordu. Ancak özellikle 14 Eylül'de düzenlenen Shoexpo Ayakkabı ve Çanta Fuarı'nın yanı sıra sonbaharda yapılacak Kentexpo, Travel Turkey, Kırtasiye, Ofis Araçları ve Eğitim Teknolojileri Fuarı ile önümüzdeki yıl gerçekleşecek fuarlar için İran'dan talepler 4 kat arttı. Ayrıca, özel şirketler tarafından yapılan fuarlara da büyük ilgi var. Talepte bulunan firmalar ise gerçekten iş yapacak, İzmir'e yatırım yapacak nitelikli ziyaretçi kapmasındaki firmalar. Son dönemde İzmirli sivil toplum kuruluşları ve işadamlarının İran'a olan ilgisi karşılık buldu. Bunun artarak devam edeceğini umuyorum” diye konuştu.

YATIRIMA BAŞLADILAR

Hossain Arian, İranlı firmaların son yıllarda fabrikalar kurmaya başladığına dikkat çekerek, şöyle devam etti: “İranlılar İzmir'de 25 firma kurdu. 6'sı fabrika. Bunlardan biri otomotiv yan sanayisinde İran'ın en büyük grubu olan Pirouz Group. Fransız Peugeot onaylı üretim yapan Pirouz, GBB şirketi ile Ege Serbest Bölgesi'nde fabrika kuruluş çalışmaları devam ediyor. Bu grup ayrıca bir Türk ortağı ile birlikte Kemalpaşa'da izolasyon malzemeleri üretecek fabrika ve asfalt tesisi kurmayı planlıyor. Form Medit ilaç makineleri konusunda üretim yapmak üzere tesis kuracak. İzal Co, demir-çelik, Egen arıtma sistemleri ve Ege Art Co. beyaz eşyada üretim yapmak üzere kurulan ve ihracat yapan İran sermayeli firmalar.”

3 SEKTÖR ÖN PLANDA

Şu anda 3 sektörün patlama yapmak üzere olduğunu kaydeden Hossain Arian, “Tarım, turizm ve teknoloji konusunda İran'da İzmir'e yatırım yapmak isteyen çok sayıda firma var. İlk olarak bir tarım heyeti İzmir'e gelerek Torbalı'da girişimlerde bulundu. Daha çok Türkiye'de meyve plantasyonları kurmaya yönelik hedefleri var. Yakın zamanda bu konu netleşecek. Turizm ve teknoloji konusunda da görüşmeler başladı” dedi.