Kamu şeker fabrikaları içinde üretim ve verimlilik açısından en önemli fabrikalardan olan Ilgın Şeker Fabrikası'nda 34'üncü kampanya dönemi başladı. Şeker fabrikasının bacasının yeniden tütmeye başlaması ilçede coşkuyla karşılandı. Şeker pancarı üretimi, Ilgın başta olmak üzere çevre ilçe ve köyleri için hayati önem taşıyor.

7 BİN 161 ÜRETİCİ PANCAR ÜRETECEK

Akşehir-Ilgın Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yazır, 34'üncü kampanya döneminin başlamasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, bu yıl 8 ilçede, 129 köyde, 7 bin 161 üreticinin, 181 bin 600 dekar alanda pancar üreteceğini söyledi. Üreticiden fireli halde 1 milyon 200 bin ton pancar teslim alacaklarını bildiren Yazır, işlenecek pancarın ise tahminen 925 ile 950 bin ton arasında olacağını kaydetti.

130 BİN TON KRİSTAL ŞEKER ÜRETİLECEK

Fabrikanın günlük işleme kapasitesinin 7 bin 500 ton/gün olduğunu hatırlatan Yazır, “Ilgın Şeker Fabrikası'nda bu kampanya döneminde 130 bin ton kristal şeker üretilecek" dedi. Kampanya süresinin 125 gün sürmesini beklediklerini ifade eden Yazır, “Kristal şekerin yanında 37 bin ton melas ve 307 bin 555 ton küspe üretilecek" diye konuştu.

PANCARDAN HERKES EKMEK YİYOR

Kampanya döneminin başlamasının ilçeye ciddi bir hareketlilik getireceğini dile getiren Yazır, “Şeker pancarı sadece pancar üreticisini ve fabrikada çalışan işçiyi ilgilendirmiyor. Birçok sektör buradaki katma değerden nasibini alıyor. Bundan dolayı kampanya döneminin başlaması birçok sektörü de harekete geçirecek" değerlendirmelerinde bulundu.

400 MİLYON LİRA KATMA DEĞER ÜRETECEK

Ilgın Şeker Fabrikası'nın bölgede tam 400 milyon lira katma değer ürettiğini dile getiren Yazır, “Şeker pancarı, toprağı bereketlendiriyor, çiftçiyi üretime teşvik ediyor, bununla da kalmayıp bölge ekonomisine can veriyor" dedi. Şeker pancarının, üretim, hayvancılık ve ekonomiye katkısının sayılamayacak kadar fazla olduğunu ifade eden Yazır, üreticinin en önemli sorunun ise girdi maliyetlerindeki yükseklik olduğunu ve bu konuda pancar üreticisinin desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

SOSYAL AMAÇLI KURULAN FABRİKALARI AYAKTA TUTUYOR

1977 yılında dönemin Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Erbakan tarafından temeli atılan Ilgın Şeker Fabrikası, 1982 yılında ise deneme üretimine başladı. 1982 yılından buyana bölgedeki yüz binlerce insana ekmek kapısı olan fabrika, karlı yapısıyla Doğu ve Güneydoğu'daki şeker fabrikalarını da ayakta tutuyor.