Dünya gazetesinden Zehra Oruç'un haberine göre, yağışlı ve nemli hava koşulları nedeniyle geçtiğimiz ay kendini gösteren mildiyönün durdurulmasıyla 1 milyon 200 bin ton salçalık domates rekoltesinin beklendiği bölgede, yaklaşık 300 bin ton ürün kaybının önüne geçildi.

Bursa'da yaklaşık 90 bin dekarı Karacabey, 30 bin dekarı da Mustafakemalpaşa ovalarında olmak üzere 120 bin dekar alanda salçalık domates ekildiğini bildiren Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, geçen yıla kıyasla bölgedeki ekim alanlarının yüzde 25 arttığını belirtti. Bursa'nın ülkenin salçalık domates üretiminin yüzde 40'ının tek başına karşıladığına dikkati çeken Erdem, bu yıl bu oranı yüzde 50'ye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Türkiye'nin salçalık domates üretiminin bu yıl 2.5 ila 3 milyon ton aralığında beklendiğine değinen Erdem, bu rakamın 1 milyon 200 bin tonunu Karacabey ve Mustafakemalpaşa'dan karşılanacağını ifade etti. Erhan Erdem, yağışlı ve nemli hava nedeniyle haziran ayında kendini gösteren mildiyö hastalığına karşı bu sene bölgede bin 150 tarlada mücadele yürüttüklerini söyledi. Hastalıkla mücadelede yüzde 90'ın üzerinde başarı sağlandığını belirten Erdem, “Takiplerimiz devam ediyor. İlaçlı mücadelede başarılı olamasaydık yaklaşık 300 bin ton ürün kaybına uğrardık. Geldiğimiz aşamada birkaç tarla haricinde tehdit gözükmüyor. Havaların sıcak gitmesi de bu riski azaltıyor" bilgisini verdi. Erdem, salçalık domates üreticilerinin, salça fabrikalarıyla kilogram başına ekim sonu ödemeli 25 kuruş ve Ocak 2016 ödemeli 26 kuruşa sözleşme imzaladığını anımsattı.

Karacabey 2014'te 55 milyon dolarlık domatesi toprakta bırakmıştı Geçen yıl 50-55 milyon dolarlık salçalık domatesin, altyapı eksikliği nedeniyle toprakta kalmasıyla yüzde 25 rekolte kaybının yaşandığı Karacabey'de, kapalı devre sulama ve drenaj sistemi kuruluyor. Mustafakemalpaşa ilçesi ile ortak gerçekleştirilen bu proje sayesinde tarımda kaliteyi ve verimlilik artacak. Projenin Karacabey ayağı 100 milyon dolarlık yatırımla 160 bin dönümlük alanda şekillenecek olup, 2 yılda kendini amorti edebilecek.