Konya'nın Kaşınhanı mahallesinde üretilen havuçlar Türkiye havuç üretiminin yaklaşık %65'ini tek başına karşılıyor. Üretilen havuçlar başta Suriye ve Irak olmak üzere Suudi Arabistan, Ürdün, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer Ortadoğu ülkeleri ile Romanya, Gürcistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Rusya gibi ülkelere ihraç ediliyor.

Ancak Suriye ve Irak'taki karışıklık havuç ihracatını %50'ye yakın düşürdü. Bu ülkelerdeki karışıklıklar karayolu ile diğer ülkelere yapılan ihracatları da doğrudan etkiliyor. Üretici bu ülkelerdeki karışıklıkların son bulacağı günü sabırsızlıkla bekliyor.

Havuç üreticisi, tırların Suriye ve Irak'ta yakılmasından büyük zarar görmüş durumda. Üretilen 400 bin ton havucun 200 bin tonu ihracata giderken bu ülkelerdeki karışıklık nedeniyle bu oran %50 düştü.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Konya'nın havuç üretim merkezi olan Kaşınhanı'nda nisan-haziran aylarında doğrudan tohumla ekilen havuç, eylül-mart arasında don gibi iklim zayiatı olmadığı sürece 7 ay hasat ediliyor.

İç ve dış pazarda adını havuçla duyuran Kaşınhanı'nda 10 bin ton kapasiteli 8 soğuk hava deposu bulunuyor. Bu depolarda saklanan havuç, hasat dönemi sonunda nisan-temmuz aylarında piyasaya sunuluyor.