Dolar güne yükselişle başladı. 2 lira 74 kuruşu aşan doları diğer ülke para birimleri izledi. Dünyadaki tüm para birimleri TL karşısında değerlendi. Uzmanlar Türk Lirasındaki bu değer kaybını “Gizli Devalüasyon Oluyor" yorumları ile değerlendirdi. Ekonomi çevrelerinde doların 3 lirayı da geçebileceği konuşulmaya başlandı.

MERKEZ BAKASI FAİZ ARTIRMADI

Merkez Bakası Çarşamba günü yaptığı toplantıda beklendiği gibi faiz artırımına gitmedi. 2015 yılının başlarında başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Kabineden bazı bakanlar Merkez Bankası'na faiz indirmesi konusunda baskı yapmışlardı. O günlerde bağımsızlığı sorgulanan Merkez Bankası, en son geçtiğimiz Çarşamba günü yaptığı Para Politikası Kurulu toplantısında faiz artırımına gitmedi.

Merkez Bankasından yapılan açıklamada, “Küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artışlar para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesini gerektirmektedir. Bu doğrultuda Kurul, faiz oranlarının sabit tutulmasına karar vermiştir" denilmişti.

Merkez Bankası faiz oranlarında, marjinal fonlama oranı yüzde 10,75, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 10,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25; bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,5 ve Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 12,25 seviyesinde tutmuştu.

EURO'DA DAHİL TÜM PARALAR DEĞERLENDİ

MB Para Politikası Kurulu'nun bu kararları sonrasında dolar tarihi zirveyi gördü. Dolar güne 2.69 lira seviyelerinden başlayarak birden yükselişe geçti. Önce 2.72 lira zirvesi aşıldı. Sonra 2.74 lira ile rekor kırdı. Türk lirasındaki değer kaybı dolarla sınırlı kalmadı. Euro'da dolar gibi lira karşısında değer kazandı.

Kur piyasasına bakıldığında diğer dünya paralarının da Türk Lirası karşısında değer kazandığı gözlendi. Lira en fazla kaybı da 2.62 ile Malezya Ringgit'ine karşı yaşadı. Bu gelişmeler karşısında Merkez Bankasının 60 milyon dolarlık döviz satış ihalesi açması yeterli olmadı. Türk Lirası değer kaybetmeye devam ediyor.