Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yaptığı açıklamada gıda önlemlerine değindi. TCMB'nin yüzde 9'luk yıl sonu gıda enflasyonu tahmini gerçekçi ama şu andaki yüzde 14'ün tam anlamıyla spekülatif olduğunu belirten Zeybekci şunları kaydetti: "Gıdadaki artış için tedbirlerimiz olacak ama buğday, arpa, et, işlenmiş gıdada ithalatı tamamen serbest bırakmayız; bazı ürünler için ürün ve miktar bazında ithalat izni verilebilir. Ürün fiyatı üreticiden çıktıktan piyasaya gelene kadar üç misli artıyor, bu marjı daraltıcı tedbirler alırız."

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, enflasyona katkısı yüksek olan gıdada ürün ve miktar bazında bazı ürünler için ithalat izni verilebileceğini söyledi.

Zeybekci, TCMB'nin yılsonu için öngördüğü yüzde 9'luk gıda enflasyonunun gerçekçi olduğunu belirterek, "Ancak şu andaki yüzde 14'lük gıda enflasyonu tam anlamıyla spekülatif. Birileri seçimleri fırsat olarak kullanıyor. Şu anda mesela patates ile ilgili problem olmamasına rağmen patates fiyatlarındaki artışı hiç bir akıl kabul etmiyor ama seçimlerin etkisiyle stok yapıp piyasayı kontrol ederek bunu kullanıyorlar" ifadesini kullandı.

Bakan Zeybekci'nin, gıda enflasyonu ve gıda ithalatına ilişkin değerlendirmeleri şöyle oldu:

  • Bir hafta içinde patates fiyatlarında beklentilerin çok üstünde bir düşüş görülecek.
  • Bir çok yerden patates piyasaya girecek, sebze fiyatlarında da piyasadan etki gelecek... Geçen sene eksi baz etkisi oluşturdu; bu sene pozitif olduğu için enflasyon açısından iyi bir etki olacağını düşünüyorum. Bu Nisan'da olmadı ama Mayıs'ta mutlaka olacak. Çünkü Mayıs'ta iklim ya da tarımın verdiği hiç bir negatif etki kalmamış olacak" dedi. "Somut olarak adım atmasak bile gelişmeler enflasyonu aşağı çekecek.
  • Bugün ortaya çıkan enflasyon rakamlarıyla yıl sonu enflasyonunu öngörmek yanlış olur. Neden? Bugün normal bir zaman değil. Bugün matematik değerler, spekülasyon ve seçim rahatsızlığından kaynaklanan değerleri tam bu noktada alıp çarparsanız enflasyonu yüzde 6.3 ya da yüzde 6.8'e gelebilir. Bu matematik olarak doğrudur ama siz bunu Mayıs ya da Haziran ayı rakamlarıyla aldığınız zaman 2015 yılı enflasyon hesaplamaları için çok daha farklı rakamlar ortaya çıkacaktır
  • Gıda fiyatlarındaki artışa karşı bazı tedbirlerin alınacak. Ama genel olarak ithalatı serbest bırakılmayacak.
  • 2014'te kuru fasulye ile ilgili inanılmaz spekülatif bir hareket oldu. Tarım Bakanlığı ile de görüşerek kuru fasulyenin ithalatına izin kararı aldığımız anda fiyatı inanılmaz düştü. İstediğimiz noktaya geldiğinde biz daha ithalat yapmamıştık.
  • Piyasayı rahatsız eden fiyatları yerleri gördüğümüzde müdahalemiz olur.
  • Ürün ve miktar bazında, iç üreticiyi rahatsız etmeden bazı gıda ürünleri için ithalat izin verebilir, bu tür kararlar alabiliriz. Yani tek tek ürünleri belirleyip, miktarını hesaplayarak yaparız bunu. Bu karar her an olur.
  • Üreticinin çıkardığı fiyattan sonra yaklaşık üç misli fiyat olarak piyasaya yansıyor, biz bu üç misli bölümü daraltıcı tedbirler alırız. Buğday, arpa, et ya da işlenmiş gıdayla ilgili ithalata izin vermeyiz. Zaten ihtiyacımız olmayacak. Bu sene buğday rekoltesi bizim ihtiyacımızın en az 5 milyon ton üstünde olacak
  • Üreticinin elinden tüketicinin eline geçene kadar ortaya çıkan marjın kabul edilemez olduğunu gördüğümüz her alanda çalışıyorlar, orayla ilgili politika kararları alıp EKK'ya geliyor ve hemen kararlar alıyoruz. Çok aktif bir durumda.


Röportajdan öne çıkan diğer başlıklar ise şöyle;

- TL'deki değer kaybı olması gerekenin %5-8 üzerinde.

- Şu anda TCMB'nin faiz artırımına gitmesini gerektirecek bir ortam yok; indirim beklentim de yok ama seçimden sonra piyasalar faizleri daha aşağı götürecektir.

- S&P'nin Cuma günü Türkiye'nin not ve görünümünü mevcut seviyesinde tutacağını düşünüyorum.

- Türkiye ekonomisi pozitif değerlendirmeyi hak ediyor, 2015'te not artışları arka arkaya gelir diye düşünüyorum.