2012 yılından bugüne kadar gübre fiyatlarında ortalama kümülatif yüzde 20, tohum fiyatlarındaysa ortalama yüzde 30 kümülatif artışlar yaşandığına dikkat çeken Öz, “Gıdada üretici fiyatlarındaki artışın tohum ve gübreden kaynaklandığı ortada. Üstelik bu artış üreticinin fiyatına yansıttığından daha fazla. Ağlayan üreticiye de hak vermek gerekiyor" dedi.

TÜRKİYE'DE GIDA ŞOKU YAŞANIYOR

'Türkiye'de garip bir gıda enflasyonu yaşanıyor' başlıklı yazısında Öz, Türkiye'de ciddi bir gıda şokunun yaşandığını bildirdi. Gıda-dışı enflasyonun yıllık bazda yüzde 5.5 düzeyine gerilediğini ifade eden Öz, “Ama gıda fiyatlarında 2012 yılından beri devam eden güçlü bir yükseliş trendi var. Öyle ki, gıdadaki yıllık enflasyon mart ayında yüzde 14,1 'e ulaştı" değerlendirmelerine yer verdi.

Öz, yazısında özetle şunları kaydetti:

“Haberlere, yazılanlara çizilenlere bakıyorum. Birinin “ak" dediğine diğeri “kara" diyor. Kimileri üreticileri, kimileri kuraklığı, kimileri üç kuruşluk analiz yapmadan dünya gıda fiyatlarını, kimileri mazot ve gübreyi, kimileri tarım politikasını, kimileri de aracıları günah keçisi yapıyor.

Tüm ön yargıları rafa kaldıralım, herkesin arşınına göre bez verme derdine düşmeden inceleyelim. Bakalım, rakamlar ne söylüyor?

Türkiye'de ciddi bir “gıda şoku" yaşanıyor. Benzer filmi 2005-2008 yılları arasında da seyretmiştik. Grafiklerin yönü ve eğilimi benzer ama grafiklerin arkasındaki faktörler farklı. Şimdi bu noktada duralım. Küresel gıda fiyatlarına bir göz atalım.

Son dönemde ise bizdekinin aksine küresel gıda fiyatlarında “deflasyon" yaşanıyor. Dünyada gıda fiyatları çok yükselmiyor. Dünyada gıda fiyatları az yükselmiyor. Dünyada gıda fiyatları yatay da seyretmiyor. Dünya genelinde gıda fiyatları sert bir şekilde düşüyor.

DÜNYADA GIDA FİYATLARI YÜZDE 20 DÜŞERKEN TÜRKİYE'DE YÜZDE 40 ARTTI!

2011 yılından beri küresel gıda fiyatları kümülatif olarak yüzde 20'ye yakın düşmüş. Aynı dönemde Türkiye'de gıda fiyatlarındaki kümülatif artış ise yüzde 40'ı aşmış. Merak etmeyin. Yanlış yazmadım. Siz de yanlış okumadınız.

O halde bizde yaşanan dışarıdan kaynaklanmıyor.

Peki ne oluyor da bu fiyatlar böylesine çıldırıyor?

Bahse konu dönemde mazot fiyatlarında az da olsa düşüş yaşanmış. Gübre fiyatlarında ortalama kümülatif yüzde 20, tohum fiyatlarındaysa ortalama yüzde 30 kümülatif artış var. Gıdada üretici fiyatlarındaki artışın tohum ve gübreden kaynaklandığı ortada. Üstelik bu artış üreticinin fiyatına yansıttığından daha fazla. Ağlayan üreticiye de hak vermek gerekiyor.