Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) Başkanı Erdem Başçı, bu yılki ikinci enflasyon raporunu açıkladı. Başçı, 2015 yıl sonu enflasyon tahminlerini 1.3 puan yukarı güncelleyerek yüzde 5.5'ten yüzde 6.8'e yükselttiklerini söyledi.

Gıda enflasyonunun yüksek seyrinin ise bu dönemde tüketici enflasyonundaki düşüşü geciktiren en temel gelişme olduğunu belirten Başcı, “Maliyet yönlü baskılar nedeni ile enflasyon görünümü bir miktar bozulmakla birlikte temkinli para politikası duruşu ve gıda fiyatlarında yaşanması muhtemel bir düzeltme sonucunda enflasyondaki düşüş sürecinin devam edeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

"ENFLASYONUN DÜŞMESİNİ SINIRLAYAN ANA ETMEN GIDA"

Gıda enflasyonudaki yüksek seyrin yıllık enflasyon düşüşü sınırlayan ana etmen olduğunu söyleyen Başcı, “Gıda fiyatları ilk çeyrekte olumsuz seyrini sürdürdü ve 3,47 puan ile yıllık enflasyona en yüksek katkı yapan bileşen oldu. 2014 yılının son çeyreğinde enflasyonu düşürücü etkisi belirgin biçimde hissedilen petrol fiyatlarının Şubat ayından itibaren artış göstermesiyle birlikte enerji grubu enflasyonundan gelen olumlu etki de bir miktar sınırlandı" dedi.

Başcı, gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin yemek hizmetleri fiyatlarına yansımalarının sürdüğünü ve tüketim sepetinin yaklaşık yüzde 30'unu oluşturan gıda ve yemek hizmetleri grubunun yıllık enflasyonu Mart ayı itibarıyla yüzde 14 olarak gerçekleştiğini belirtti. Başcı, “Bu dönemde gıda ve yemek hizmetleri hariç tüketici enflasyonu ise yüzde 4,82 oranına gerileyerek düşüş eğilimini sürdürdü" dedi.

"YUKARI YÖNLÜ RİSK DEVAM EDİYOR"

Başcı, “Yılın ilk çeyreğinde çekirdek enflasyon göstergelerinde yaşanan belirgin iyileşmeye rağmen gıda fiyatlarındaki yüksek seyir enflasyondaki düşüş sürecini sınırladı. Bu dönemde petrol fiyatları ve Türk lirası cinsinden ithalat fiyatları da enflasyonda maliyet yönlü baskılara sebep oldu. Hava koşullarının arzı destekleyici yönde olması ve alınabilecek politika tedbirleri ile gıda enflasyonunda önemli bir düşüş alanı bulunduğunu değerlendiriyoruz. 2014 yılının Aralık ayında oluşturulan Gıda Komitesi'nin alınmasını önerebileceği önlemlerin gıda enflasyonunun düşürülmesine katkı sağlayabileceğini düşünüyoruz. Bu doğrultuda para politikasındaki temkinli duruşumuzun sürdüğü ve gıda enflasyonunun geçmiş yıllar ortalamasına döndüğü bir görünüm altında tüketici enflasyonundaki yavaşlamanın yılın ikinci yarısında devam edeceğini tahmin ediyoruz. Bununla birlikte, gıda fiyatları enflasyon görünümü üzerinde yukarı yönlü risk oluşturmaya devam ediyor" dedi.

Başcı'nın gıdaya ilişkin diğer değerlendirmesi ise şöyle oldu:

“Bildiğiniz gibi, enflasyon tahminlerinde gıda, enerji ve ithalat fiyatları da önemli rol oynuyor.

Yılın ilk çeyreğinde petrol fiyatları bir önceki Rapor'da öngördüğümüz patikanın üzerinde; ABD doları cinsinden ithalat fiyatları ise öngördüğümüz patikanın altında gerçekleşti. Bu çerçevede, ortalama petrol fiyatları varsayımını 2015 yılı geneli için yüzde 9, 2016 yılı için ise yüzde 5 yukarı yönlü güncelledik. Gıda fiyatlarında yılın ikinci yarısında özellikle işlenmemiş gıda kaynaklı bir düzeltme olma olasılığını göz önüne alarak, 2015 yıl sonu gıda enflasyonu varsayımını yüzde 9 olarak koruduk" dedi.