Maliye Bakanı Mehmet Şimşek İstanbul'da katıldığı bir organizasyonda konuştu. Bakan, "Enflasyon 2016'da daha hızlı düşüş trendi yakalayacaktır. Bu yıl yağış ve tarımsal hasıla açısından olumlu bir yıl olacak. Bu, yılın 2. yarısında gıdaya yansıyabilir ve ikinci yarıda enflasyonu aşağı çekebilir. Gıda etkisi ile enflasyonda yılın ikinci yarısı özellikle 2016'da hızlı düşüş olacak" dedi ve ekledi "Gıda fiyatları enflasyonu aşağı çekecektir, Baz etkisi olumlu, iç talep ılımlı, emtia fiyatlarında bir düşüş söz konusu, bir de iyi bir tarım yılı olması halinde gıda fiyatlarının etkisiyle yılın ikinci yarısında düşüş trendini koruyabilir"

Maliye Bakanı Şimşek, Türk Lirasıyla ilgili de şu değerlendirmeyi yaptı: "TL'nin reel olarak orta-uzun vadede değer kazanma ihtimali yüksek. Piyasadaki oynaklık ABD'den gelecek verilere göre artabilir de azalabilir de ama TL aşırı değerli değildir."

Şimşek hane halkının 191 milyar dolar, devletin 35 milyar dolar net döviz birikimi olduğu bilgisini verdi.

Cari açık rakamlarına da değinen Şimşek cari açıktaki enerji kaynaklı daralmayı yeni göreceklerini belirtti. Maliye Bakanı petroldeki düşüşün Mayıs'tan itibaren enflasyona etki edeceğini söyleyerek, enflasyonla mücadele konusunda MB'nin elini güçlendirmek gerektiğine vurgu yaptı Şimşek, “MB'ye sıkı maliye politikası ile destek vermek gerekir" dedi.