Fındık tarımı yapılan alanlarda iklimin ılıman, yağışlı ve nemli olması nedeniyle yabancı ot yoğun olarak bulunuyor.

Zamanında müdahale edilmezse otlar çiftçi mağduriyetlerine neden oluyor. Ancak uyarıyoruz Kimyasal Mücadele geleceğimizi yok ediyor. Yabancı otlarla kimyasal mücadele yerine mekanik mücadele yapılmalı.

Dar ve geniş yapraklı tek yıllık yabancı otların yanında, ısırgan gibi çok yıllık ve böğürtlen gibi odunsu bitkiler hızla gelişerek verimi olumsuz yönde etkiliyor. Yabancı otlar fındık bahçelerini kısa sürede kaplayarak bazı kültürel işlemlerin yapılmasını zorlaştırıyor.

KİMYASAL MÜCADELE GELECEĞİMİZİ YOK EDİYOR

Yabancı otlara karşı kimyasal ve mekanik olmak üzere iki türlü mücadele yöntemi mevcut. Kimyasal mücadele yöntemi, arazi yapısının dik ve engebeli olan yerlerde, yabancı ot ilaçlarının toprak kaymalarına, bal arılarının zehirlenmesine, yağmur suları ile birlikte hızla içme sularına ve derelere karışarak başta su kirliliği olmak üzere çevre kirliliğine neden oluyor.

Su kirliliği, başta balıklar olmak üzere suda yaşayan canlılar ile insan ve hayvan zehirlenmelerine, toprağın doğal yapısının bozulmasına neden oluyor. Aynı zamanda yabancı otların üzerinde fındık zararlılarına karşı doğal düşman olarak bilinen faydalı böceklerin yaşam alanlarını da yok ediyor.

Yabancı ot ilaçları kullanıldığında bu faydalı böceklerin öldükleri, dolayısıyla fındığa zarar veren, zararlı böcek yoğunluklarının da arttığı biliniyor.

Bu nedenle son yıllarda Bakanlıkca yabancı otlara karşı kimyasal ilaç kullanımı yerine mekanik mücadele yöntemlerinin benimsenmesi esas alındı. Kimyasal mücadele kısmi olarak bulaşmanın çok yoğun olduğu alanlarda sınırlı yapılması tavsiye ediliyor.

Mekanik mücadele yöntemi olarak yabacı otlar tohum bağlamadan önce biçilmeli, yanmış çiftlik gübresi kullanılmalı ve en önemlisi de ısırgan ve böğürtlen gibi çok yıllık bitkiler sökülerek yok edilmelidir.

BAKANLIK DESTEK OLUYOR

Bu amaçla Ordu başta olmak üzere fındık yetişen alanlarda 2009 yılından itibaren yabancı ot mücadelesinin mekanik olarak yapılmasına katkı sağlamak amacıyla çiftçilere Kırsal Kalkınma ve Destekleme Programı Çerçevesinde motorlu ot tırpanı dağıtımı yapılıyor.

Çiftçilerimize yabancı otlara karşı kimyasal değil, mekanik mücadeleyi öneriyor, gelecek nesillere daha az kirlenmiş bir çevre ve yaşanabilir bir doğa bırakmalarını diliyoruz.