Sebze ve meyve fiyatlarında görülen fahiş fiyatların altından büyük market zincirlerinin Yeni Hal Yasası'nı kullandıkları çıktı. Yasayı stokçuluk yaparak istismar eden büyük zincirler piyasayı belirliyor. Hükümetin seçim sonrası için istismarın önüne geçecek düzenlemeye hazırlandığı öğrenildi.

ARACILAR KALDIRILDI

Yeni Hal Yasası'nda yapılan düzenlemeyle hal merkezlerinde kayıt zorunluluğu kaldırılarak elektronik kayıt sistemi getirildi. Bu sayede aradaki komisyoncular devre dışı bırakılarak ürünlerin ortalama yüzde 25 daha ucuza alınması hedeflendi. Ancak toptan fiyatlara yansıyan ucuzluk, marketlerin reyonlarına yansımadı.

İstanbul Yaş Meyve Sebze Bostan Komisyoncuları ve Tüccarları Derneği (İSMEYDER) Yönetim kurulu Başkanı Nevzat Dayan, “Hal faturası olmadan malların satılması yasaktı. Zabıtalar gelir ve faturalar kontrol edilirdi. Bunlar kalktı, herkes kendi imparatorluğunu kurdu" dedi.

Patatesin tarlada kilo maliyetinin azami 1 lira olduğunu söyleyen Çiftçi Ümit Çilek, “Ödemiş'te üretici, ürünlerini ortalama 25 kuruş karla satıyor. Ben de üreticiyim, kilo başına 25-35 kuruş farkla satabiliyorsam kendimi karlı kabul ediyorum. Üretimin cefasını çeken bizler yüzde 25 kar elde ederken manav ve marketler yüzde 100'den fazla karla dahi yetinmiyorlar" diye konuştu.

FATİH ÖZKANOĞLU - AYLİN İZMİR / YENİ ŞAFAK