Yazılı bir açıklama yapan Palandöken, gıda fiyatlarındaki artışın yetersiz üretimden mi, maliyet kaynaklı mı, tekelci davranışlardan mı kaynaklandığının araştırılması ve denetlenmesi gerektiğini söyledi. Gıda fiyatlarındaki artışın enflasyonun düşmesini de engellediğini belirten Palandöken, alınan önlemlere rağmen fiyatların yeterince düşmediğine dikkat çekti.

VERGİ İNDİRİMİ GELMELİ

"Vergilerin indirilmesi de dahil her türlü enstrüman göz önünde tutulmalıdır" diyen Palandöken, şubat ayı enflasyon verilerine göre tüm gıda maddelerindeki enflasyon oranının Tüketici Fiyat Endeksi'nin üzerinde artış kaydettiğine dikkati çekerek, gıda fiyatlarındaki artışın herkesi yakından ilgilendirdiğini ifade etti.

Piyasalarda rekabet ortamının sağlıklı işlemesi sağlanmadığını söyleyen Palandöken, “Etin, sebzenin ve meyvenin fiyatlarının artışı esnaftan kaynaklanmıyor. Öncelikle ticari araçların kullandığı akaryakıtta vergi indirimine gidilmeli. Bakın dünyada petrol fiyatları 110 dolarlar seviyesinden 27 dolarlar seviyesine kadar düştü ama ülkemizde bunun fiyatlara yansıması sadece yüzde 16'lar seviyesinde oldu. Eğer ticari akaryakıtta vergi indirimine gidilirse fiyatlar aşağı iner, enflasyon düşer. Yetkililerimiz gıda fiyatlarındaki artışı durdurmak için yapacakları denetimin yanında vergi indirim ve teşvikleri de olmak üzere maliyetleri düşürecek önlemleri almalılar. Piyasada rekabetin bitmemesi için esnaf ve sanatkarın ayakta durmasını sağlayacak destekler vermeliler" diye konuştu.